Dolarul american, cotat indirect in piata romaneasca prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a depreciat de la 4,1096 lei la 4,0905 lei. Totodata, cursul francului elvetian a scazut de la 4,2240 lei la 4,2091 lei.

Leul a inceput sa se aprecieze de joi, cand BNR a anuntat un curs de referinta de 4,5915 lei/euro, in conditiile in care caderea Guvernului Grindeanu in urma motiunii de cenzura a redus presiunea asupra leului, investitorii asteptand acum indicii despre formarea unui nou Executiv.

Leul s-a depreciat semnificativ in zilele de dinaintea votului pe motiunea de cenzura introdusa de alianta PSD-ALDE impotriva propriului guvern, insa dupa votarea motiunii, investitorii asteapta formarea unui nou guvern, iar presiunea asupra leului s-a redus, spun analistii.

Cel mai ridicat nivel al cusului de schimb euro/leu a mai fost atins in 3 august 2012, cand BNR a anuntat o valoare de 4,6481 lei/euro, nivel care ramas pana acum maxim istoric.

Nivelul maxim istoric din 2012 a fost atins tot pe fondul unor tensiuni politice majore din Romania, in perioada suspendarii presedintelui de atunci, Traian Basescu, de catre majoritatea USL din Parlament.