Joi, BNR a afisat un curs de 4.5448 lei/euro.

Leul s-a depreciat dupa minivacanta de 1 Mai pana aproape de pragul de 4,55 lei/euro, nivel la care cotatiile s-au stabilizat, in asteptarea alegerilor din Franta, care ar putea schimba tendinta.

"Daca se dovedeste ca rezultatul a fost corect intuit de sondaje, atunci leul s-ar putea aprecia putin saptamana viitoare, insa riscurile interne (mai ales legate de perspectiva fiscala) ar ramane un factor negativ pentru activele locale", arata un raport al ING Bank, citat de News.ro.

Sondajele il dau castigator pe candidatul de stanga Emmanuel Macron in fata extremistei de dreapta Marine Le Pen, cu o diferenta semnificativa, insa dupa surprizele de la referendumul privind Brexit-ul si de la alegerile prezidentiale americane, de anul trecut, analistii si investitorii incep sa aiba tot mai putina incredere in sondaje.

In schimb, decizia BNR de a reduce rezervele minime obligatorii de la 10% la 8%, care nu a surprins in mod deosebit piata si care are ca efect eliberarea unor lichiditati in valuta bancilor, a avut un impact nesemnificativ, de reducere usoara a cursului euro/leu.

Dolarul american, cotat indirect in piata romaneasca prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a depreciat de la 4,1581 lei la 4,1479 lei.

Totodata, cursul francului elvetian a crescut de la 4,1940 lei la 4,1977 lei.