"In contextul evolutiilor extrem de nefavorabile inregistrate astazi pe piata valutara de francul elvetian, moneda in care sunt imprumutati la banci sute de mii de romani, Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare va solicita sa actionati cu maxima urgenta, potrivit competentelor de care dispuneti, pentru identificarea unei solutii care sa vina in ajutorul celor afectati", se arata intr-o scrisoare deschisa trimisa de asociatie prim-ministrului Victor Ponta, presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, si presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu. 

Reprezentantii AURSF fac referire la cele doua initiative legislative, privind conversia creditelor din franci elvetieni in lei, aflate in dezbatere in Parlament de cateva luni, una dintre ele apartinand unui grup de 131 de deputati si senatori. 

Cursul anuntat de BNR pentru francul elvetian a crescut joi cu 15,7%, la 4,3287 lei/franc, maxim istoric, si a trecut de 5 lei la cotatiile din piata bancara raportate la euro. 

Francul elvetian s-a apreciat cu 30% fata de euro, atingand un nivel record pe pietele internationale, dupa ce banca centrala a Elvetiei a decis sa renunte la plafonul minim de schimb valutar, de 1,2 franci/euro, considerand ca existenta sa nu mai este justificata. 

Cursul pentru francul elvetian anuntat de BNR a urcat cu 58,72 de bani fata de miercuri, de la 3,7415 lei/franc la 4,3287 lei franc.

Precedentul maxim pentru moneda elvetiana a fost inregistrat in urma cu aproape trei ani si jumatate, pe 11 august 2011, cand francul a fost cotat la 4,0898 lei. 

Reprezentantii utilizatorilor servicii financiare amintesc in scrisoarea deschisa cateva dintre propunerile inaintate in cadrul dezbaterilor din cadrul Comisiei de Buget-Finante de la Camera Deputatilor cu privire la debitorii in franci elvetieni, printre care obligarea bancilor de a propune clientilor optiunea de a converti creditele detinute in CHF, in moneda nationala, in cazul in care cursul valutar s-a apreciat cu minim 20% fata de momentul accesarii finantarii.

Totodata, cursul de conversie nu va putea depasi cursul de la momentul acordarii creditului cu mai mult de 20%.  De asemenea, masurile legislative ar trebui sa cuprinda interzicerea solicitarii si aplicarii oricaror alte comisioane, costuri si garantii suplimentare in procesul de conversie a creditelor, dar si interzicerea perceperii unei dobanzi anuale efective (DAE) mai mare in noua moneda de creditare.

AURSF mentioneaza ca, in conditiile crizei financiare care s-a manifestat incepand cu finalul anului 2008, consumatorii au platit rate mult mai mari la credite, datorate deprecierii accentuate a leului fata de francul elvetian, de la un curs mediu de 1,8915 lei/CHF in iulie 2007 la 3,6294 lei/CHF in iulie 2014 si 4,3287 pe 15 ianuarie 2015.