"Dati-mi o mana de ajutor sa cream o situatie de normalitate, sa nu se mai uite lumea la cursul de schimb, sa se uite mai degraba la dobanda. Hai sa le transmitem romanilor o stare de normalitate, asta e normal sa se intample cu cursul, si cu variatii mai mari, nu-i nimic rau. Noi am incercat sa spunem ca nu ne uitam la curs daca el se plimba asa, intr-un interval de 3-4%, nu putem sa insistam, pentru ca atunci plecam de la managed floating (fluctuatie controlata a cursului - n.r.), ne ducem in alta directie, in alte politici de curs. Multumesc pentru ajutor, sunt sigur ca m-ati inteles", s-a adresat guvernatorul analistilor, la seminarul "Economia romaneasca intre macrostabilitate si microtensiuni", organizata de Asociatia Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR) la Banca Nationala. 

El a amintit ca BNR nu a adoptat niciodata o politica de free floating, prin care sa lase cursul sa fluctueze liber. 

"Cu toate ca, sa va dau o ironie a istoriei, cand mi-am sustinut in perioada comunista teza de doctorat, am pledat pentru free floating. Cand am ajuns pe scaunul de guvernator, mi-a trecut, dar asta e altceva, face parte din istoria mea personala", a spus Isarescu. 

El a reiterat ideea ca BNR nu stabileste cursul de schimb, ci calculeaza o medie intre cursurile celor mai importante 10 banci de pe piata, pe care o publica "din considerente statistice, vamale, chiar si mediatice". 

"Toata lumea spune cursul Bancii Nationale, nu spune nimeni cursul mediu al pietei valutare din Romania, stabilit independent de Banca Nationala, calculat din considerente statistice de BNR, nu e un lucru minor", a punctat seful BNR.