Potrivit analistilor, leul este afectat de politicile economice si fiscale ale guvernului, care incep sa modifice perceptiile analistilor si investitorilor privind cursul de echilibru.

Luni, BNR a afisat un curs de 4,5560 lei/euro.

Leul a recuperat in ultimele zile terenul cedat dupa debutul crizei politice ce a culminat cu caderea guvernului Grindeanu, insa bulversarea adusa inpiata de noul program al guvernului, ce prevede schimbarea sistemului de taxare si noi impozite, a inrautatit perceptia investitorilor.

Luni, un raport al analistilor Unicredit estima ca "valoarea de echilibru a cursului de schimb euro/leu este in preajma nivelului de 5,00", un prim semnal al inrautatirii perceptiei asupra plasamentelor in lei.

Dupa publicarea raportului, leul a cedat sensibil teren si s-a mentinut marti la cotatii apropiate de 4,58 lei/euro.

Dolarul american, cotat indirect in piata romaneasca prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a apreciat de la 4,0049 lei la 4,0361 lei.

Totodata, cursul francului elvetian a urcat de la 4,1655 lei pana la 4,1806 lei.

Isarescu: Miscarile de pe piata valutara din ultima perioada au fost in limite normale

Guvernatorul a declarat ca miscarile de pe piata valutara din ultima perioada au fost unele in limite normale, de circa 1%, in conditiile in care euro s-a apreciat sau s-a depreciat in raport cu dolarul american si cu aproape 5%. In plus, Isarescu sustine ca acest curs este stabilit de piata, nu prin interventia BNR.

”Sunt 3.000-10.000 operatiuni mari zilnic pe piata valutara. Nu trece nicuna prin BNR. Romania are acest mare avantaj de a avea un curs stabil. (...) Spunea cineva ca acest curs il stabileste Isarescu. Ma simt flatat. Sa-mi spuna mie analistul respectiv cum pot eu sa controlez mii de operatiuni”, a afirmat guvernatorul, potrivit News.ro.

Guvernatorul sustine ca nu exista un curs al BNR, ci al pietei, iar rolul bancii centrale este de a face o medie a cotatiilor existente in piata.

”BNR nu seteaza cursul, il calculeaza. Si cand intervenim, rar intervenim direct in piata. (...) Nu spunem cand intervenim. Nu spune asta nicio banca centrala. (...) O interventie are multe semnificatii. Cand cumparam valuta, introducem lei in piata, cand vindem valuta, absorbim lei. Implicatiile sunt mai mult mai complicate decat par”, a afirmat Isarescu.

In 21 iunie, BNR a anuntat un curs de referinta de 4,5987 lei/euro, in conditiile in care investitorii asteaptau rezultatul votului pe motiunea de cenzura depusa de catre alianta PSD-ALDE impotriva propriului guvern si clarificari despre formarea unui nou executiv.

Dupa numirea noului guvern si reducerea tensiunilor politice, leul s-a apreciat treptat in raport cu euro. BNR a anuntat luni un curs de referinta de 4,5560 lei/euro, in crestere cu 0,05% fata de nivelul precedent, in conditiile in care leul a cedat usor teren pe o tendinta regionala.