In acelasi timp, moneda nationala s-a depreciat si in raport cu dolarul american, pana la un curs de 4,2279 lei, in urcare cu 1,18 bani (+0,28%) fata de cotatia de joi, de 4,2161 lei pentru un dolar american.

Totodata, cursul leu/franc a crescut pana la nivelul de 4,1918 lei/franc, cu 0,22 bani (+0,05%) mai mare fata de 4,1896 lei/franc, in sedinta precedenta.

Si gramul de aur s-a scumpit, vineri, cu 7,27 bani (+0,04%), pana la 163,0860 lei, de la 163,0133 lei cat valora in sedinta anterioara.

Dolarul se apreciaza fara oprire de la alegerea lui Donald Trump

Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a declarat joi ca este prea devreme sa comenteze declaratia presedintelui ales Donald Trump ca dolarul este "prea puternic", dar a facut apel la angajamentul statelor G20 (grupul tarilor bogate si al principalelor economii emergente) de a se abtine de la "devalorizarea competitiva" a monedelor pentru a obtine avantaje comerciale.

Draghi a afirmat ca exista un consens international puternic pentru abtinerea de la "devalorizarea competitiva" a monedelor. O moneda mai slaba poate ajuta exportatorii unei tari pe pietele internationale. Recenta apreciere a dolarului a sporit temerile ca exporturile SUA ar putea fi afectate de aceste evolutii.

Anthony Scaramucci, viitor consilier al presedintelui ales al SUA, a avertizat marti asupra riscurilor aprecierii dolarului, care ar putea face mai dificila indeplinirea promisiunilor lui Donald Trump de revitalizare a economiei americane.

"Trebuie sa fim atenti in privinta aprecierii dolarului, nu doar pentru ca are efect pe plan extern, ci si pentru ca afecteaza Statele Unite", a afirmat Scaramucci la Forumul Economic Mondial, care a inceput marti la Davos.

Opiniile lui Scaramucci, care conduce un fond speculativ, sunt impartasite si de alti bancheri si investitori, inclusiv David Rubenstein de la Carlyle Group, care a avertizat ca s-ar putea repeta criza de pe pietele emergente din 1990.