Banca Nationala a Romaniei a publicat miercuri un curs de 4,5188 lei/euro. 

Leul s-a depreciat insa in raport cu dolarul american, iar rata de schimb a urcat cu 0,98 bani, la 3,3146 lei/dolar. 

In acelasi timp, rata de referinta leu/franc elvetian s-a plasat la 3,6870 unitati.

In debut, euro a fost cotat la 4,5250 lei/euro, aproape de nivelul de miercuri seara.  Ulterior, cursul a inceput sa scada, astfel ca in jurul orei 13:00 operatiunile se perfectau usor sub 4,51 lei/euro. 

Dealerii suspecteaza vanzari indirecte de valuta, acest lucru avand un efect vizibil si asupra dobanzilor pe termen scurt, care au inceput sa creasca. 

"Continuarea interventiilor valutare astazi nu ar aparea in poza de rezerve pe luna ianuarie, intrucat tranzactiile realizate joi au termenul de decontare in luna februarie. Credem asadar ca BNR s-ar putea dovedi chiar mai agresiva in interventii astazi, cu scopul de a reduce si mai puternic pozitiile speculative impotriva leului. In aceste conditii, nivelul de 4,50 lei/euro pare o tinta apropiata pentru perioada imediat urmatoare", sunt de parere analistii ING Bank. 

Dobanzile afisate joi dimineata de bancile comerciale pentru depozitele atrase si plasate in lei pe termen de o zi au urcat la 1,95 - 2,45% pe an, de la 0,92 - 1,42% pe an miercuri. 

Acestea sunt in continuare sub rata dobanzii de politica monetara a BNR, aflata in prezent la 3,75% pe an, minim istoric. 

Ratele dobanzilor practicate pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana au urcat de la 0,98 - 1,48% la 2,07 - 2,57% pe an, iar dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru creditele in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a cerscut de la 1,94% la 2,43% pe an