Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat joi un curs de referinta de 4,5337 lei/euro, in crestere cu 0,2% fata de nivelul din sedinta precedenta si nou nivel maxim din 30 decembrie 2016. Miercuri, BNR a afisat un curs de 4,5240 lei/euro.

Totusi, leul a recuperat usor din terenul pierdut miercuri dupa-amiaza, cand cursul a depasit 4,55 lei/euro pe piata valutara.

Nu doar leul este afectat din cauza deciziei guvernului de aproba Ordonanta de Urgenta de modificare a codurilor penale, ci si imprumuturile statului roman, care au ajuns la cele mai mari dobanzi din iulie 2015.

"Date fiind evolutiile recente de pe piata interna - aprobarea controversatei Ordonante de urgenta privind faptele de coruptie si protestele ample de strada -, sentimentul investitorilor legat de Romania este probabil negativ", arata un raport al analistilor de la Raiffeisen Bank, citat de News.ro.

Dolarul american, cotat indirect in piata romaneasca prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a apreciat nesemnificativ, de la 4,1935 lei la 4,1942 lei.

Dolarul SUA este moneda de referinta pe plan international pentru materii prime, inclusiv pentru petrol, iar importurile din Asia depind, de asemenea, de moneda americana.

Totodata, cursul francului elvetian a urcat de la 4,2350 lei la 4,2444 lei.

Moneda romaneasca a pierdut, miercuri, peste 1% din valoare pe piata valutara, ajungand la cotatii apropiate de 4,55 lei/euro, nemaiatinse din iunie 2013.

Analistii pun aceasta evolutie pe seama protestelor starnite de aprobarea de catre guvern a OUG de modificare a legilor penale.

Statul a esuat sa se imprumute, joi, de la bancile comerciale

Ministerul Finantelor Publice nu a reusit, joi, sa plaseze emisiunea de obligatiuni de stat pe doi ani, programata, in valoare de 600 de milioane de lei.


Bancile au transmis oferte in suma de 560,5 milioane de lei, insa Ministerul le-a respins in totalitate.

Statul avea programata si o sesiune suplimentara pentru vineri, in valoare de 90 de milioane de lei care, insa, in acest conditii, nu va mai avea loc.

MFP a planificat imprumuturi de 4,215 miliarde de lei de la bancile comerciale in februarie 2017, din care 3,9 miliarde de lei prin sapte licitatii de certificate de trezorerie si obligatiuni de stat si 315 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitatiilor de obligatiuni.

Sumele vor fi destinate refinantarii datoriei publice si finantarii deficitului bugetului de stat.

Conform prospectelor de emisiune, MFP are in program, in februarie, doua licitatii de certificate de trezorerie cu discont, una de 800 milioane lei, in data de 15 februarie, si una de un miliard de lei, in 22 februarie.

De asemenea, vor fi organizate cinci licitatii de obligatiuni de tip benchmark, cu o valoare totala de 2,1 miliarde de lei, fiecare fiind urmata, a doua zi, de o sesiune suplimentara de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea initiala a emisiunii de obligatiuni.