Luni, BNR a afisat un curs de 4,5500 lei/euro.

Leul a dat semne de revenire inca de la mijlocul saptamanii trecute si a continuat sa se aprecieze si luni in fata euro si dolarului, dar marti a avut o usoara depreciere.

Analistii si investitorii sunt atenti la politicile guvernului in materie fiscala si salariala, in conditiile in care economistii considera ca deficitul bugetar al Romaniei ar putea creste la niveluri nesustenabile in acest an.

Analistii considera insa ca deprecierea usoara a leului nu este una de durata, iar moneda nationala ar putea sa se aprecieze in viitorul apropiat.

"Cursul valutar EUR/RON a crescut cu circa 0,1%, langa nivelul de 4,5550, dupa ce o schimbare de ultim moment a trimis cursul in directia opusa fata de pietele regionale. Asta nu schimba opinia noastra si putem vedea cursul valutar miscandu-se astazi sub nivelul de 4,55”, arata un raport al ING Bank, citat de News.ro.

Euro stagneaza in fata dolarului american, fiind cotat pe pietele internationale la pragul de 1,085 dolari.

In raport cu leul, dolarul american, cotat indirect in piata romaneasca prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a apreciat de la 4,1870 lei luni la 4,1912 lei.

Dolarul SUA este moneda de referinta pe plan international pentru materii prime, inclusiv pentru petrol, iar importurile din Asia depind, de asemenea, de moneda americana.

Totodata, cursul francului elvetian a crescut de la 4,2529 la 4,2536 lei.