Joi, BNR a afisat un curs de 4,5555 lei/euro.

Leul a dat semne de revenire inca de miercuri si a continuat sa se aprecieze joi si vineri in fata euro.

Analistii si investitorii sunt tot mai atenti la politicile guvernului in materie fiscala si salariala, in conditiile in care economistii considera ca deficitul bugetar al Romaniei ar putea creste la niveluri nesustenabile in acest an.

Analistii considera insa ca aprecierea leului ar putea fi una de durata, iar leul ar putea continua sa creasca in raport cu euro, in contextul in care monedele din regiune sunt pe trend ascendent de circa doua saptamani.

"Calendarul global este mai incarcat astazi, dar asta nu ar trebui sa afecteze leul prea mult, in conditiile in care acesta trebuie sa recupereze distanta fata de monedele din regiune", arata un raport al ING Bank, citat de News.ro.

Euro continua aprecierea in fata dolarului american, fiind cotat pe pietele internationale dincolo de pragul de 1,08 dolari.

In raport cu leul, dolarul american, cotat indirect in piata romaneasca prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a depreciat de la 4,2229 lei joi la 4,2149 lei vineri.

Dolarul SUA este moneda de referinta pe plan international pentru materii prime, inclusiv pentru petrol, iar importurile din Asia depind, de asemenea, de moneda americana.

Totodata, cursul francului elvetian a scazut de la 4,2545 lei la 4,2530 lei.