In urma hotararii Tribunalului din Galati, banca va fi nevoita sa accepte conversia in lei a creditului acordat in franci elvetieni in 2008, la cursul de la data acordarii plus o marja de 10%. Avocatii clientilor spun ca decizia va putea fi invocata si in alte dosare similare.

Gheorghe Piperea, avocat: "Este un precedent care urmeaza sa fie folosit intr-un fel sau altul de acum incolo in toate aceste procese."

Stan Tirnoveanu, avocatul bancii: "Eu nu cred ca va fi un precedent pentru ca este un precedent intr-un singur caz. Sunt alte hotarari pe care banca nu a facut o anume publicitate, Ialomita, Oradea si alte instante au respins o asemenea aplicare a contractului si dispozitiilor legale."

Gheorghe Piperea, avocat: "Precedentul nu va putea sa fie evitat. Ori ca va fi acceptat ca fiind o baza de pornire pentru discutii ori ca va fi respins - dar de evitat nu va putea fi evitat sub nici o forma."

Instanta nu a precizat insa si care este dobanda care va fi folosita in cadrul conversiei.

Gheorghe Piperea, avocat:

"Nu s-a pus sub nicio forma in discutie costul creditului, costul este acelasi, e dobanda de atunci.
   - Dobanda de la franci, chiar daca se face conversia in lei ?
   - Da, da, pai dar nu se poate altfel pentru ca nu s-a modificat contractul din punctul acesta de vedere."

Stan Tirnoveanu, avocatul bancii: "Te intorci la cursul din 2008, la dobanda la leu din 2008, care este dubla. Nu poti sa concepi o valuta, alta decat CHF si dobanda la CHF."

Adrian Cuculis, avocat: "Reclamantul are posibilitatea sa cheme in judecata in continuare Volksbank pentru stabilirea efectiva a dobanzii. Lucrul acesta asa cum am spus nu este stipulat in decizia instantei."

Asa ca ambele tabere se asteapta la o noua batalie.