Bursa de la Bucuresti va ramane corelata cu bursele externe pentru care perspectivele nu sunt cele mai optimiste, iar in acest context succesul investitiilor va depinde tot mai mult de expertiza si competenta profesionistilor din domeniu.  

"La nivel global, in 2016, dolarul american va continua sa se aprecieze atat in fata valutelor majore, cat si a celor emergente si de frontiera, pe fondul revenirii economiei americane si a majorarii dobanzilor de catre Rezerva Federala, in contrast major mai ales cu economia chineza, care continua sa alunece. Atata timp cat cursul EUR/RON ramane stabil, in linia a ceea ce am vazut dupa 2009, o depreciere posibila a cursului EUR/USD s-ar traduce printr-o apreciere a USD in fata leului romanesc. Cursul USD/RON ar putea ajunge astfel la 4,50 in prima jumatate a acestui an", potrivit analizei, transmite  Agerpres.

Cu exceptia unor episoade punctuale de volatilitate, pretul petrolului va ramane in 2016 la niveluri exceptional de mici, dupa ce a atins recent cel mai scazut nivel din peste o decada, apropiindu-se de 30 dolari pe baril, pe fondul unor fundamente la nivel global in continuare sumbre, cu un exces urias de productie si cerere care ramane mediocra.  

"Pentru consumatorul roman, totusi, preturile mici ale combustibililor nu sunt chiar o veste buna in sine, cata vreme dolarul american in care sunt denominate importurile acestora va continua sa se aprecieze", se mai spune in analiza.

In paralel, in lumea financiara, evolutia buna a Romaniei la nivel macro ar trebui sa ajute Bursa de Valori Bucuresti inclusiv pe segmentul bunurilor de consum. Totusi, in opinia Tradeville, BVB nu se poate decupla semnificativ de factorii externi, deci trendul major ar trebui sa fie cel impus de pietele din UE si SUA.  

"Exista, desigur, cateva particularitati ale pietei romanesti care pot conduce la diferente de amplitudine in modul in care indicii BVB ar replica miscarea celor din afara tarii. Spre exemplu, volumele de tranzactionare foarte scazute pentru majoritatea titlurilor listate la BVB au inhibat pana acum intrari masive de capital destinate speculatiilor bursiere, motiv pentru care presiunea la vanzare datorata unor eventuale retrageri este mai putin probabila. Pe de alta parte, daca miscarile negative pe piete vor tinde sa prinda amploare, exista posibilitatea ca orice jucator mai mare sa miste piata in mod semnificativ daca va decide sa isi reduca expunerea. In plus, pe piata locala au o pondere importanta, la nivelul capitalizarii, companiile din industria energetica si din sectorul financiar. Cu un petrol la preturi reduse este putin probabil sa vedem cresteri importante in preturile energiei ceea ce ar trebui sa afecteze producatorii de energie electrica, petrol si gaze. Mai putin clara este situatia pentru companiile de utilitati (cum ar fi cele care fac doar transport sau distributie de energie ori produse petroliere) care pot sa continue sa ofere dividende stabile sau chiar sa creasca volumele transportate", se mentioneaza in analiza.

In ceea ce priveste sectorul bancar si in mod indirect cel imobiliar estimarile Tradeville erau pozitive acum cateva luni, dar odata cu votarea legii privind darea in plata a bunurilor imobile specialistii sustin ca exista un risc important asociat cu aceasta lege.