Anuntul a fost facut luni de Musat & Asociatii, care a reprezentat in cadrul investigatiei Farmexim, noteaza Mediafax.

Ancheta a vizat toti marii distribuitori de medicamente din Romania si a fost declansata ca urmare a deciziei companiilor de a sista livrarile de medicamente catre farmacii si spitale, in perioada februarie - octombrie 2008, pe fondul refuzului Ministerului Sanatatii Publice de a calcula pretul medicamentelor prin raportare la evolutia cursului valutar.

"Declansata in urma cu mai bine de trei ani prin Ordinul 406/27.10.2008, investigatia, in cadrul careia au avut loc inspectii inopinate la sediul distribuitorilor vizati, a condus la emiterea unui raport in cadrul caruia se propunea sanctionarea distribuitorilor cu amenzi de pana la 4% din cifra de afaceri a acestora. In urma audierilor care au avut loc in decembrie 2011 si a analizei argumentelor inaintate de catre companiile investigate in observatiile la raport, Plenul Consiliului Concurentei a decis inchiderea acestei investigatii fara aplicarea vreunei sanctiuni", se arata intr-un comunicat al casei de avocatura.

Anca Buta Musat, partener al Musat & Asociatii, a declarat in comunicat ca sistarea furnizarii de medicamente catre farmacii si spitale pe fondul refuzului ministerului de profil de a ajusta pretul medicamentelor in functie de evolutia cursului valutar a fost o actiune necesara, menita sa contrabalanseze pozitia de forta a ministerului, in incercarea de a-l determina sa actioneze potrivit prevederilor legale in vigoare.

Ea a mai spus ca decizia Consiliului Concurentei arata ca actiunile Farmexim au fost justificate si nu au avut efecte anticoncurentiale.