Astfel, Mediplus, parte a grupului A&D Pharma, se afla pe primul loc in ierahia exportatorilor romani de medicamente, urmat de fabrica Europharm Brasov a britanicilor de la GSK, care ar putea fi inchisa daca nu se gaseste un cumparator, si de Polisano, distribuitor deinut de omul de afaceri sibian Ilie Vonica.

Extinzand clasamentul, pe locul patru se regaseste compania TMF Management, reprezentantul fiscal al producatorului de generice Sandoz, al elvetienilor de la Novartis, care detine doua unitati de productie de antibiotice la Targu Mures, si pe cinci firma Picara Trading din Bucuresti. Aceasta din urma, infiintata in 2005 si detinuta de Cristina Paun si Razvan Andrei Picu, figureaza cu o autorizatie din partea Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) de fabricatie partiala (ambalare si etichetare), inclusiv pentru medicamente care detin autorizatie pentru import paralel/distributie paralela in state ale UE.

In esalonul 6-10, se regasesc in ordine Vileus Med-Com, GlaxoSmithKline (GSK), SDS Inter Pharma, Farmexim, controlat de omul de afaceri Ovidiu Buluc, si producatorul de solutii perfuzabile Infomed Fluids Bucuresti, reprezentanta din Romania a firmei italiene ACS Dobfar.

Vileus Med-Com Pitesti are ca actionar unic pe Gabriel Radu George si in 2012 a raportat o cifra de afaceri de 2,4 ori mai mare fata de 2011, de 169 milioane lei, si un profit net in crestere de 3,7 ori, de 13,6 milioane lei, iar SDS Inter Pharma, infiintata in 2010 si detinuta de doi cetateni britanici, Salman Ummar (55,2%) si Aziz Imran (44,8%), si-a dublat afacerile, la 85 milioane lei, si a obtinut un profit net de patru ori mai mare, de 2,3 milioane lei. Cele doua firme au ca obiect de activitate comertul cu produse farmaceutice.

Mediplus este cel mai mare distribuitor roman de medicamente, cu afaceri de peste 700 milioane euro anul trecut, Polisano ocupa locul al treilea, cu circa 300 milioane euro, iar Farmexim, controlat de omul de afaceri Ovidiu Buluc, se regaseste pe locul patru, cu 285 milioane euro.

Exporturile de medicamente s-au situat anul trecut la 882 milioane euro, din care, potrivit datelor Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), exporturile producatorilor romani de medicamente se situeaza la peste 200 milioane euro, cu o crestere anuala de 10%. Printre producatorii farmaceutici din Romania care efectueaza exporturi se numara Europharm, Sandoz, Infomed Fluids, Actavis, Terapia si Antibiotice Iasi.

Restul de aproape 700 de milioane euro se impart intre exporturile paralele si exporturile realizate de companiile din Romania care sunt hub-uri comerciale pentru regiunea Europei Centrale si de Est, precum Actavis.

Exporturile paralele de medicamente au luat amploare in ultimii ani, fiind o sursa importanta de castig, dar si o solutie pentru supravietuire a companiilor de profil, in conditiile in care platile pentru livrarile pe piata locala se fac si la un an, iar pretul medicamentelor este cel mai mic din Europa. In cazul exportului paralel, care vizeaza in special produsele scumpe, originale si aflate pe lista de compensate si gratuite, platile se fac imediat si cash. Exporturile paralele sunt estimate la circa 15-20% din piata locala de medicamente originale, respectiv 500 milioane euro.

Potrivit datelor ANMDM trasmise Mediafax, Germania, Marea Britanie, Suedia si Danemarca au fost anul trecut principalele destinatii pentru exporturile paralele de medicamente din Romania, cele mai multe solicitari fiind pentru antineoplazice (oncologice), cardiovasculare, produse pentru sistemul nervos si pentru cel respirator.

De altfel, potrivit Institutului National de Statistica (INS), Germania a fost anul trecut cea mai mare destinatie pentru exporturile de medicamente din Romania, valoarea livrarilor ridicandu-se la peste 250 milioane euro. Aceasta este urmata de Marea Britanie, unde au ajuns produse farmaceutice de peste 110 milioane euro, Rusia – 88 milioane euro, Franta – 65 milioane euro si Danemarca – 63 milioane euro. Alte piete mari au fost si Ucraina – 44 milioane euro, Belgia – 34,4 milioane euro, Bulgaria – 29 milioane euro, Olanda – 22,3 milioane euro si Polonia – 18 milioane euro.

In 2012 autoritatile din statele membre UE au transmis notificari catre ANMDM pentru 554 de medicamente pentru a fi exportate, in crestere cu 73% fata de anul anterior si de circa 14 ori comparativ cu 2007, cand Romania a aderat la Uniunea Europeana. In 2011, agentia de reglementare in domeniu a primit 320 de solicitari, iar in 2007 doar 43.

Piata farmaceutica romaneasca, care cuprinde medicamentele cu prescriptie originale sau generice si medicamentele eliberate fara prescriptie, s-a situat anul trecut la 2,63 miliarde euro, in crestere cu 3,1% fata de 2011, potrivit datelor companiei de analiza si studii de piata Cegedim Romania, care estimeaza un avans de doar 0,7% in acest an.