Peste trei luni, bolnavii asigurati la stat se vor putea trata in orice spital din Uniunea Europeana. Nu vor avea nevoie de aprobari si avize de la Casa de Sanatate sau de la Ministerul Sanatatii. Merg in strainatate, se trateaza, platesc, iar cand revin in tara, o parte din factura le va fi decontata.

Tratamentul in strainatate nu va fi o afacere profitabila pentru pacientul roman. Decontarea se va face la tarifele aplicate de Casa Nationala, deci va fi sub suma reala cheltuita de pacient. De exemplu, daca omul plateste 450 de euro pentru un RMN cerebral, la Viena, statul ii da inapoi doar 112 euro.

Diferentele de cost vor fi si pentru un bolnav care se opereaza de glaucom la Spitalul General, din Viena. Acolo plateste peste 1.600 de euro, in timp ce-n tara, valoarea decontata e la jumatate.

De 34 de ori mai putini bani primeste la noi si o pacienta care are cancer la san si face 15 sedinte de radoterapie la institutul Saint James, din Anglia. Achita acolo peste 11.000 de euro si primeste inapoi 323 de euro, atat cat costa procedura in Romania.

O ruptura de ligament operata la Szeged va insemna un minus de 380 de euro pentru un bolnav, la intoarcerea in tara.

Totusi, sunt si operatii comparabile ca pret, cum ar fi dezlipirea de retina, care costa la fel in Romania ca-n Ungaria.

Dupa intrarea in vigoare a directivei, fiecare stat trebuie sa o transpuna in legislatia proprie si sa stabileasca un termen de rambursare a cheltuielilor. In plus, trebuie sa existe un buget alocat pentru asemenea tratamente in strainatate.

"Acum decontam tratamente in strainatate. Bugetul e de 65 milioane de euro. Directiva nu ne impiedca sa decontam costul integral al unor tartamente boli rare, costisitoare, le luam in calcul", explica Cristian Busoi, presedintele CNAS.

Prevederile directivei europene 24 din 2011 se aplica din 25 octombrie si nu includ transplantul de organe, operatiile de infrumusetare si baile termale.