Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, s-a intalnit miercuri cu Francis L Delmonico, presedintele Societatii Internationale de Transplant si coordonator al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) in domeniul donarii si transplantului de organe.

Nicolaescu i-a transmis coordonatorului OMS in domeniul donarii si transplantului de organe ca au existat discutii cu Radu Deac, presedintele Consiliului Stiintific al Agentiei Nationale de Transplant, fost director al Institutului de Boli Cardiovasculare si Transplant (IBCvT) de la Targu Mures, in vederea reluarii transplantului de inima in partea a doua a anului, "fiind nevoie si de o serie de cheltuieli pentru care se vor cauta sursele bugetare", a anuntat Ministerul Sanatatii, noteaza Mediafax.

De asemenea, ministrul Eugen Nicolaescu le-a solicitat sprijinul specialistilor in vederea pregatirii unui program special pentru inceperea transplantului de plamani, a mai precizat sursa citata.

Radu Deac a declarat, miercuri, ca 55 de inimi pentru transplant au fost "irosite" dupa desfiintarea IBCvT. Deac a precizat ca, dupa datele sale, un numar de 55 de corduri - 20 in 2012 si 35 in acest an - au fost irosite, dupa desfiintarea Institutului de Boli Cardiovasculare si Transplant de la Targu Mures, in 2011, si transformarea lui in clinica in cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta din municipiu.

Deac, care a condus timp de zeci de ani IBCvT Targu Mures, a precizat ca acesta era singurul centru din tara unde se facea transplant de cord si ca decizia din 2011 a pus medicii in imposibilitatea de a mai face aceasta operatie.

"E vorba de 20 de corduri pentru transplant in 2012 si 35 in acest an, din datele mele, de la Agentia Nationala de Transplant, dar si din alte parti. Acesta a fost numarul de donatori din tara de la care s-au recoltat organe si, chiar daca au fost solicitari de a se recolta si utiliza si inimi pentru transplant, nu a fost posibil. Desfiintarea IBCvT a creat dezorganizare, lipsuri materiale, lipsuri de personal si toate au impiedicat activitatea de transplant cardiac. Practic, nu avea niciun rost sa se recolteze, chiar daca familiile unor donatori au oferit posibilitatea de a se utiliza si inimile", a spus Deac.

El a mentionat ca, din 1999, cand a inceput activitatea de transplant de cord la Targu Mures - IBCvT fiind singurul centru din tara unde se facea aceasta operatie - s-au realizat 50 de astfel de operatii in total, numarul variind in fiecare an, in functie de numarul de donatori.

"Numarul de donatori a crescut brusc in ultimii doi ani - 20 in 2012 si 35 pana in luna mai a acestui an. Am discutat cu ministrul Eugen Nicolaescu recent situatia fostului IBCvT si se spera ca, daca vor fi indeplinite conditiile necesare, sa se reia activitatea de transplant in aceasta toamna. Acest lucru e posibil numai daca se reinfiinteaza IBCvT cu personalitate juridica", a spus Deac.

El a explicat ca doar astfel institutul va putea sa isi gestioneze singur achizitiile, politica de personal, instruirea acestuia si facilitatile de terapie intensiva - in conditiile in care doua astfel de unitati, destinate transplantului cardiac, au fost inchise - si sa nu fie tratat ca o sectie oarecare din Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures.

Pe de alta parte, seful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara de Adulti si Copii din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Urgenta din Targu Mures, Horatiu Suciu, a declarat ca in prezent "lipseste cadrul organizatoric pentru transplant", care constituie o activitate de excelenta.

"Cand e criza, la articolele de lux renunti in primul rand. Principala cauza pentru care nu se mai face transplant cardiac este dezorganizarea unei unitati care functiona bine - IBCvT. Lipsesc medicamente esentiale, lipseste aparatura si nu ne putem asuma riscuri", a spus Suciu.

El a aratat ca secretarul de stat Raed Arafat a promis investitii in aparatura cand era ministru al Sanatatii, dar acestea inca nu s-au materializat.