Potrivit sursei citate, in ultimele 12 luni, valoarea medicamentelor eliberate pacientilor in Romania a atins nivelul de 11,94 miliarde lei, la pret de distributie, in scadere cu 4,4% fata de perioada iulie 2014 - iunie 2015.

"Cresterea pietei la nivelul trimestrului doi din 2016 este explicabila din doua motive: valoarea pietei in trimestrul doi din 2015 a fost neobisnuit de mica (din cauza anuntului de reducere a preturilor pentru medicamentele pe baza de prescriptie incepand cu 1 iulie 2015), respectiv largirea utilizarii tratamentului pentru hepatita (care marcheaza o premiera prin impactul semnificativ asupra pietei). La nivelul analizei la 12 luni, scaderea pietei de medicamente de 4,4% se explica prin scaderea medicamentelor pe baza de prescriptie in farmacii care a fost de 7,5%. Daca facem abstractie de introducerea tratamentului pentru hepatita, scaderea acestui segment ar fi fost de 14,8%", a spus Petru Craciun, director general Cegedim - realizatorul studiului Pharma & Hospital Report.

Petru Craciun a apreciat ca exista inca diferente mari intre declaratii si realitate, considerand ca, 'in situatia actuala, intreaga metodologie de fixare a preturilor si de coplata a medicamentelor trebuie revizuita, insa, cel mai probabil, aceasta sarcina va ramane o preocupare majora pentru guvernul rezultat dupa alegeri".

Din valoarea totala a medicamentelor eliberate in trimestrul II 2016, de 3,29 miliarde lei, medicamentele pe baza de reteta din farmacii au atins o valoare de 2,33 miliarde lei, in crestere cu 20,8%. Medicamentele fara prescriptie au atins o valoare de 0,61 miliarde lei, in crestere cu 14,7%, iar segmentul de spital a atins 0,36 miliarde lei, in scadere cu 4,4% fata de trimestrul II din anul precedent.