Este vorba despre 21st Century Cures Act (“Legea pentru medicamentele secolului XXI”), un act avand ca scop stimularea descoperirii si testarii de noi medicamente. Legea a fost votata atat de democrati, cat si de republicani si a trecut de Camera Reprezentantilor cu 344 de voturi pentru si doar 70 impotriva. Washington-ul a recurs de-a lungul timpului la o asemenea masura doar in situatii disperate, de pilda pentru plata deficitului.

Daca si Senatul va aproba acest act, ceea ce este foarte plauzibil, petrolul din Rezerva Strategica a SUA va fi scos la vanzare pana la acoperirea sumei necesare creeari unui “fond de inovare”. Acesta urmeaza sa dea subventii de aproape 10 miliarde de dolari pentru cercetarea in domeniul noilor medicamente. Rezerva de petrol a Statelor Unite este estimata la 45 de miliarde de dolari. 

Potrivit QZ, legea vine ca reactie la criza de inovatie inregistrata in ultimii ani in industria farmaceutica. Desi sumele investite in cercetare si dezvooltare nu au scazut, numarul noilor medicamente lansate pe piata este in scadere.