Incepand cu 2006, anul adoptarii Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, s-a adaugat o noua sursa de venituri proprii ale Ministerului Sanatatii: taxa pentru sanatate, cunoscuta si ca taxa pe viciu. Prin acest act normativ, in scopul combaterii consumului excesiv de produse din tutun si bauturi alcoolice altele decat berea si vinul, precum si pentru finantarea cheltuielilor de sanatate, s-au instituit contributii ce se constituie in venituri proprii ale MS.

Sumele provenite din taxa pe viciu care au revenit Ministerului Sanatatii in perioada 2006 - aprilie 2012 au fost de aproximativ 7,5 miliarde de lei, conform datelor institutiei. MS estimeaza incasarile anuale din taxa de viciu la aproximativ 1,3 miliarde de lei pe an

Beneficiarii sumelor colectate din taxa pe viciu au fost unitatile sanitare din subordinea MS, precum si cele din reteaua aministratiei publice locale. Banii au fost alocati, printre altele, pentru programele nationale de tratament privind bolile transmisibile si netransmisibile (HIV/SIDA, TBC, boli cardiovasculare, oncologice, neurologice, diabet zaharat, hemofilie, talasemie, boli rare). Totodata, din sumele primite de MS din taxa de viciu s-au facut cheltuieli pentru achizitia de ambulante, dar si pentru realizarea unor studii de fezabilitate in vederea reabilitarii a 15 spitale judetene, cat si pentru achizitionarea de echipamente si tehnica de calcul pentru medicii de familie.

Ca exemplu de cheltuieli, din 2006 si pana in aprilie 2012, aproape patru miliarde de lei din taxa pe viciu au fost utilizati pentru finantarea programelor de sanatate, alti 600 de milioane de lei - pentru aparatura medicala, iar peste 400 de milioane de lei - pentru reparatii capitale la spitale.

Potrivit MS, din perspectiva finantarii sanatatii, intre 2007 si 2014, aceasta noua resursa a reprezentat circa 9-10% din totalul cheltuielilor publice pentru sanatate.

Taxa pe viciu a fost stabilita, la momentul introducerii, la 20 de eurocenti pentru fiecare pachet de tigari si 200 de euro pentru fiecare hectolitru de alcool rafinat.