"Motorul cresterii il reprezinta lansarea de produse noi si concentrarea pe medicamentele fara prescriptie medicala, pentru care nu se plateste clawback si unde incasarile sunt la 250 zile fata de 360 de zile in rest (produse pe baza de reteta - n.r.)", a declarat pentru Mediafax directorul general al companiei, Dragos Damian. 

In ceea ce priveste piata farmaceutica, seful Terapia Ranbaxy spune ca evolutia din primele trei luni confirma previziunile unei contractii pe aceast sector in 2013. 

"Piata a crescut in primul trimestru cu mai putin de 5%, confirmand proiectiile analistilor ca anul asta ea va suferi o contractie. Riscul dat de termenele de plata incredibil de lungi, de o taxa claw-back imposibil de sustinut si cu cele mai mici preturi din Europa, din ce in ce mai multi producatori evalueaza reducerea operatiunilor din Romania", a adaugat Damian. 

Pentru acest an, Terapia Ranbaxy are in plan investitii de circa 10 milioane euro si o crestere cu 10% a cifrei de afaceri si exporturilor, comparativ cu 2012. Anul trecut, compania a avut afaceri de 450 milioane lei (100 milioane euro), cu 7% mai mari decat in 2011, cand s-au situat la 421,2 milioane lei. 

In prezent, exporturile reprezinta circa 20% din cifra de afaceri a companiei, respectiv 90 milioane lei (20 milioane euro), principalele piete fiind Rusia, Ucraina, CIS (Comunitatea Statelor Independente - n.r.) si UE. 

Terapia a lansat anul trecut 15 produse noi si are in plan 12 lansari in acest an. Fabrica din Cluj-Napoca produce 200 de tipuri de medicamente orale si injectabile. 

La sfarsitul lui 2012, producatorul avea 850 de angajati si intentioneaza sa faca noi angajari in acest an. 

Potrivit datelor companiei de analiza si studii de piata Cegedim Romania, Ranbaxy ocupa locul noua pe piata farmaceutica locala, cu o cota de 3,7%. 

Vanzarile de medicamente din Romania s-au situat anul trecut la 2,63 miliarde euro, in crestere cu 3,1% fata de 2011, potrivit Cegedim. In lei, cresterea pentru anul trecut a fost de 8,3%. 

Ranbaxy Laboratories, cel mai mare producator de medicamente din India, a preluat in luna martie 2006, de la fondul de investitii Advent International, un pachet de actiuni reprezentand 96,7% din actiunile Terapia Cluj-Napoca, pentru 324 milioane de dolari.  Ulterior, in 2008, grupul japonez farmaceutic Daiichi Sankyo a devenit actionarul majoritar al Ranbaxy Laboratories.