Potrivit statisticii publicate de MAEur, la 30 septembrie rata de absorbtie reala pentru fondurile structurale si de coeziune disponibile prin cele sapte programe operationale a crescut la 9,70% fata de 9,69% la 30 august, in aceasta luna nivelul platilor directe de la Comisia Europeana crescand doar cu 1,19 milioane de euro.

Platile pe care le face Comisia Europeana sunt intrerupte de la inceputul lunii iulie pentru patru dintre cele programe operationale – transport, mediu, regional si cresterea competitivitatii, in timp ce POSDRU a intrat in procedura de presuspendare de la inceputul lunii august.

In prezent, sunt asteptate pentru luna octombrie deciziile Comisiei privind efectuarea de corectii financiare pentru cele patru programe si respectiv suspendarea sau reluarea platilor pe unele dintre axele celor patru programe, iar pentru POSDRU reluarea platilor ar putea fi decisa de Comisia Europeana abia in decembrie.

Romania a reusit sa acceseze in primele noua luni din acest an circa 850 de milioane de euro din fondurile structurale si de coeziune, in conditiile in care tinta asumata la inceputul anului pentru 2012 era de 3,5 miliarde euro, cu o rata de absorbtie de 20%.