Dorin are o firma de consultanta. In decembrie 2008 si-a luat inima-n dinti si a depus la Ministerul Comunicatiilor un dosar pentru a accesa fonduri europene. "Ne-a costat 5.000 de euro numai ca sa depunem si sa incercam", spune el.

Ministerul a avut neveoie de peste 600 de zile ca sa revina cu un raspuns. Au mai trecut alte 6 luni pana cand l-au chemat sa semneze. In tot acest timp, omul nostru pierde bani pentru ca finantarea este in lei, iar moneda nationala o luase la vale. Asa ca numai din diferenta din curs a pierdut 10% din valorea proiectului.

Dorin trece si peste asta. Semneaza contractul si se apuca sa-si cumpere din banii lui echipamentele de care are nevoie. Cheltuieste 20.000 de euro, duce facturile la minister. iar potrivit contractului in 80 de zile ar trebui sa primeasca suma inapoi. Niciun raspuns desi au trecut 138 de zile pana joi.

Omul pune din nou mana pe telefon si suna la minister. Afla cu stupoare ca cererea sa nici macar n-a fost deschisa. "Nu stiu ce sa va zic mai am cateva dosare inainte sa speram ca luna viitoare. N-am deschisa cererea, nu stiu ce sa va zic cum este si ce probleme sunt daca sunt", spune unul dintre functionari.

"Daca nu ii primesc clar trebuie sa dau oameni afara pentru ca eu trebuie sa platesc taxe", spun Dorin. Ironia in toata povestea este ca acest program prost gestionat de Ministerul Comunicatiilor si care risca sa bage zeci de firme in faliment are rolul de a creste competitivitatea economica.

Noul sef al fondurilor europene recunoaste ca Dorin nu este un caz unic. "Sunt facturi care nu sunt gestionate nu cu lunie, cu anii", spune Leonard Orban.

Probleme similare sunt in toate ministerele, nu doar la Comunicatii. Bugetarii care se ocupa cu alocarea fondurilor europene primesc un spor de 75% la salariu luna de luna. Ministrul stie unde sunt cele mai mari probleme, dar alege sa taca. "Nu vreau sa arat cu degetul in momentul de fata", spune Leonard Orban.

Intr-un comunicat abia trimis Stirilor PROTV, ministerul comunicatiilor sustine ca are doar 10 cereri cu intarzieri mai mari de 80 de zile si ca in general platile sunt decalate cu maximum 3 luni din cauza supraincarcarii personalului.