Ministrul a precizat ca rata de absorbtie trebuie privita diferit, in functie de cele trei componente ale sale - obiectivul de coeziune, alocarile sub forma de plati directe si alocarile pentru dezvoltare rurala.

"In ceea ce priveste obiectivul de coeziune, mai precis fondurile structurale sau de coeziune, in prezent rata de absorbtie este de 7,4%, dublu fata de septembrie 2011", a spus ministrul Orban.

Ministrul a spus ca, de fapt, marea provocare in ceea ce priveste fondurile europene ramane legata de rata scazuta de absorbtie la capitolul "fonduri structurale si de coeziune".

Pe de alta parte ministrul a remarcat ca, in ceea ce priveste fondurile alocate pentru domeniul agriculturii, respectiv platile directe, rata de absorbtie este de 95 la suta, dupa operarea unor corectii financiare

In ceea ce priveste fondurile alocate pentru dezvoltarea rurala, ministrul a spus ca rata de absorbtie a depasit 30%.

"Per global, fata de sumele care au fost alocate Romaniei pentru perioada 2007-2013 - sumele totale se ridica la 35,4 miliarde de euro - Romania a reusit sa absoraba circa 24% din aceste fonduri", a mai declarat ministrul Afacerilor Europene.

Orban: Dupa 2014 vrem organisme intermediare private si implicare bancara in atragerea fondurilor UE

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a mai spus ca  pentru mai buna gestionare a fondurilor europene, vor fi necesare organisme intermediare private si o prezenta mai crescuta a sectorului bancar in acest domeniu.

Orban a facut aceste declaratii in contextul unei referiri la cadrul financiar 2014-2020, in conditiile in care in prezent se poarta negocieri la nivel european privind alocarile financiare pentru aceasta perioada.

"Este absolut sigur este ca banii vor putea fi cheltuiti mult mai greu decat in momentul de fata. Riscurile vor fi mult mai mari pentru ca vor exista conditii ex-ante, ex-post si conditii macroeconomice care vor obliga statele membre sa respecte foarte strict prevederile pactului de stabilitate si crestere pentru a evita riscul de suspendare sau de pierdere de fonduri alocate", a spus Orban.

El a adaugat ca exista lectii pe care autoritatile romane le-au invatat din actuala experienta legata de cadrul financiar 2007-2013, una dintre ele fiind necesitatea unei coordonari cat mai stricte in tot ceea ce inseasmna proces de gestionare a fondurilor comunitare.

Pe de alta parte, referindu-se la necesitatea unei prezente crescute a sectorului bancar in procesul de gestionare a fondurilor comunitare, ministrul a spus ca acesta este absolut esentiala.

El a adaugat ca a avut discutii cu reprezentanti ai sectorului bancar, carora le-a cerut "in mod insistent o implicare mai mare" si a precizat ca a vut chiar marti o prima reactie din partea Asociatiei romane a Bancilor.

Solicitat sa ofere detalii despre ofertele pe care le va face bancilor, ministrul a spus ca pana in 2013 nu exista prea multe optiuni.

El a explicat pentru a exemplifica ce ar presupune o astfel de implicare a sistemului bancar, ca ar fi vorba despre dobanzi favorabile avand in vedere ca este vorba despre niste fonduri care exista deja. Vor castiga si bancile si beneficiari si statul pentru ca este vorba pana la urma de dezvoltarea societati romanesti.