Invitatii au discutat despre viitorul buget al Uniunii, care va fi dezbatut la Consiliul European de la Bruxelles, din iunie. Germania si Franta ar dori o diminuare cu cel putin 10 procente a sumelor destinate statelor mai mici, in perioada 2014 - 2020.  

Liderii stransi la Palatul Parlamentului au adoptat o declaratie comuna prin care cer mai multe fonduri pentru tarile lor. Greu de crezut insa ca Angela Merkel sau Francois Hollande vor ceda, mai ales ca sunt state, printre care si Romania, repetente la capitolul absorbtiei banilor europeni. 

"Din pacate, exista tari aflate la coada clasamentului in ceea ce priveste absorbita, Romania este chiar pe ultimul loc", a declarat Victor Ponta, prim-ministrul Romaniei.  Adica tara noastra nu a luat nici a zecea parte din cele peste 10 miliarde de euro - fonduri de coeziune. 

Despre aceasta problema a discutat si presedintele Traian Basescu cu seful Comisiei Europene. 

"Am vrea sa facem pasii necesari pentru a obtine o prelungire cu 3 ani pentru absorbtia fonduriloe existente. E clar ca Romania risca sa nu absoarba banii alocati de EU si aici avem multe explicatii... Daca sunteti interesat, va pot explica”, a spus seful statului.  “O sa fiu. Sigur, voi fi foarte interest”, a replicat Barosso. 

Dincolo de amabilitati, cererea Romaniei ar putea primi raspuns la Consiliul European de vara.