Obiectivul principal, al noului minister, este accelerarea utilizarii fondurilor europene. Misiunea va fi sa reusim astfel sa aducem mai multi bani europeni in Romania. Din cele peste 19 miliarde de Euro puse la dispozitia noastra de Uniune pe perioada  2007-2013, am folosit pana acum un singur miliard, adica 5% din total.

Deputatul PDL Sulfina Barbu a declarat, sambata, la Suceava, ca modificarea structurii Guvernului prin infiintarea unui nou minister nu presupune ca toti ministrii sa fie reaudiati in comisii, ci doar candidatul pentru noul minister, iar noul Cabinet trebuie sa obtina 235 de voturi in Parlament. 

Surse politice au declarat agentiei Mediafax, in 7 iulie, ca infiintarea unui minister de Afaceri Europene, condus de liderul UNPR Marian Sarbu sau de consilierul prezidential Leonard Orban, fost comisar european, si care sa gestioneze inclusiv proiectele finantate din fonduri UE, a fost discutata de presedintele Basescu cu premierul Boc, in intalnirea din aceeasi zi, la Palatul Victoria. 

Sursele au mai precizat atunci ca viitorul minister al Afacerilor Europene va coordona Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS) din subordinea premierului si, probabil, Autoritatea de Audit de pe langa Curtea de Conturi, nu si autoritatile de management, urmand sa fie condus de o persoana cu rang de ministru. 

Leonard Orban a fost, in perioada 2001-2004, negociator-sef adjunct al Romaniei cu Uniunea Europeana, iar din decembrie 2004 pana in aprilie 2005 a fost negociator-sef cu Uniunea Europeana. 

Ca secretar de stat in Ministerul Integrarii Europene, Leonard Orban a fost, apoi, coordonator al pozitiei Romaniei referitoare la statutul de observator activ la Uniunea Europeana, iar din iunie 2006 a fost seful delegatiei Romaniei pentru negocierea aderarii la Spatiul Economic European.  In perioada ianuarie 2007 - februarie 2010 a fost comisar european pentru Multilingvism. Din martie 2010, Leonard Orban este consilier prezidential pe probleme de afaceri europene.

"Constituirea unei structuri guvernamentale care sa coordoneze toate ministerele si agentiile care au atributii pe fonduri europene este necesara. Asupra acestui aspect am cazut de acord si la nivelul coalitiei, ca este necesara o asemenea structura de coordonare a tuturor entitatilor care lucreaza cu fonduri europene. In aceasta toamna vom merge mai departe cu implementarea acestei decizii, urmand sa discutam in coalitie si numele pe care-l vom propune pentru ocuparea fotoliului de ministru in Cabinet, precum si graficul de implementare a acestei decizii", declara Emil Boc la inceputul lunii.

Inca de atunci, surse politice spuneau ca Leonard Orban este in carti pentru acest job.