Astfel de exceptii ar putea fi introduse pentru proiecte operationale din domeniul transporturilor, a declarat, la Guvern, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.

Eligibilitatea TVA pentru proiecte finantate si de catre Uniunea Europeana a fost decisa in sedinta de miercuri a Guvernului, prin hotarare, act normativ care ar putea fi modificat ulterior, prin introducerea unor exceptii.

"Pana la sfarsitul acestui an, vom avea opinia tuturor structurilor implicate in gestiunea fondurilor comunitare, astfel incat sa putem aprecia in ce masuri anumite proiecte vor fi sau nu exceptate de la aplicarea acestei hotarari. In momentul in care TVA devine eligibila, dimensiunea programelor se micsoreaza si atunci vor putea fi mai putine proiecte sustinute din fonduri comunitare. Din acest motiv, fiecare institutie si autoritate de management isi va face o analiza proprie si vom supune aprobarii Guvernului, daca este cazul, exceptari de la aplicarea acestei hotarari, fie ca vorbim despre exceptari pe intreg program operational sau doar parti din program", a spus Orban.

Ministrul a precizat ca facilitatea nu va fi aplicata retroactiv, pentru facturile in curs de decontare, ci doar pentru noile proiecte, contractate dupa 1 ianuarie 2012.