In zona Moldovei, in ultimii trei ani, 545 de tineri au pus bazele unor afaceri. Printre ei si Nicoleta, mama a doi copii, care la 32 de ani se poate numi o femeie de afaceri. Asta dupa ce, anul trecut, si-a transformat pasiunea pentru gatit in business. Nu a avut suficienti bani, asa ca programul a picat la tanc.

"S-au miscat foarte repede. Am aplicat proiectul in luna mai, iar in august puteam sa incep achizitiile propriu-zise", povesteste Nicoleta Hritzcu.

Pe langa cei 10.000 de euro primiti la inceput, daca tinerii intreprinzatori vor sa ia credite bancare de pana la 100.000 de euro, statul le garanteaza in proportie de 80%.

In Cluj o intalnim pe Ioana, care prin acest program si-a deschis propriul cabinet stomatologic. Banii primiti au acoperit insa mai putin de jumatate din cheltuieli, pentru ca doar scaunul din cabinet a costat 17.000 de euro. "Doar din investitia aceasta nu se pot face schimbari majore, se pot doar moderniza si upgrada anumite aparate", scrie Ioana Chifor, aplicant.

Programul, care a debutat in 2011, a dus anul acesta la crearea a peste 2.000 de locuri de munca si a avut un buget de 125 milioane de euro. "Este un program care va continua si in anul urmator. Speram intr-o dublare sau triplare a fondurilor allocate", precizeaza Narcis Tabacaru, director OTIMM Iasi.

Candidatii trebuie doar sa ceara ajutorul celor de la Oficiul Teritorial pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii. Principalele conditii sunt ca acestia sa aiba pana in 35 de ani si sa nu fi avut vreodata o firma pe numele lor.