Asadar, bucatarii se numara printre cei care reusesc sa faca fata crizei, daca ne raportam la estimarile averilor lor, scrie revista Forbes.

Principala asemanare a celor mai bogati bucatari din lume, top realizat de revista americana Forbes, este ca toti au reusit sa faca bani prin deschiderea unor restaurante care au atras numerosi clienti.

Cel mai bogat bucatar din lume este scotian, traieste in Londra si a castigat in 2011 aproape 38 milioane de dolari. Gordon Ramsay a facut furori in Statele Unite prin intermediul emisiunilor Hell’s Kitchen si Master Chef. Totodata, este cunoscut in intreaga lume pentru cele 23 de restaurante exclusiviste, decernate cu stele Michelin.

Are 45 de ani si tocmai a adaugat o noua emisiune televizata in portofoliul sau: Hotel Hell, care va incepe in august in Statele Unite, fiind difuzata pe canalul Fox.

Pe locul doi se afla Rachael Ray, bucatar care nu detine insa o afacere proprie. Cu toate astea, Ray a strans in conturi aproximativ 25 de milioane de dolari prin show-urile $40 A Day si 30 Minute Meals, dar si datorita celor 20 de carti de bucate publicate.

Castigatorul de pe locul trei, Wolfgang Puck, a ajuns cunoscut inca din  anii ’80 datorita pizzei pe care o prepara si care astazi nu lipseste de pe rafturile supermarket-urilor din Los Angeles. Puck are o avere estimata la 20 milioane de dolari.

Pe locurile patru si cinci s-au clasat Paula Deen si Mario Batali cu averi estimate la 17, respectiv 12 milioane de dolari. Daca Paula Deen a fost supranumita ,,Regina Untului” pentru retele sale, Mario Batali a devenit cunoscut prin emisiunile Iron Chef si The Chew.

Ultimele cinci pozitii din topul Forbes sunt ocupate de Alain Ducasse (Monaco) - 12 milioane, Todd English (Statele Unite) - 11 milioane, Nobu Matsuhisa (Japonia) - 10 milioane, Bobby Flay (Statele Unite) - 9 milioane si Guy Fiery (Statele Unite), cu opt milioane de dolari.

In spatele celor mai bogati bucatari se ascund ani de munca si implicare in afaceri de gastronomie si proiecte de televiziune, nu doar talentul si pasiunea pentru bucatarie, tin acestia sa precizeze.