Cele mai multe dintre firmele câştigătoare sunt din domeniul confecţiilor şi al panificaţiei. Antreprenorii au promis că vor angaja măcar 45 de şomeri, tineri absolvenţi sau persoane defavorizate, şi că vor cheltui mare parte din bani pe utilaje.

Banii, 3,98 de milioane de lei, vor fi daţi în rate, după ce proiectele vor începe să fie puse în aplicare.

Printre primii 20 de patroni care au primit contractele de finanţare a fost şi o femeie care îşi împlineşte astfel visul din liceu.

Magda Mănescu, antreprenor la SC Maria Magdalena Mode SRL: “De profesie sunt designer şi am lucrat foarte mult pe amenajări, dar încă din liceu mi-am dorit să am un atelier, o casă de modă şi iată că acest vis s-a împlinit. De un an de zile mă pregătesc şi am trecut prin mari emoţii, încă am şi sunt fericită că visul meu prinde contur”.

De cealaltă parte, domnul Florin Ceauşescu susţine că nu a mai fost patron, dar că a lucrat tot în confecţii. Cu banii de la stat vrea să cumpere spaţiul în care a muncit că salariat: ”În prima faza am pus cam 10 angajaţi, ca o medie aşa... Bine, avem în vedere să creştem.”

Alţii vorbesc despre extinderea afacerilor pe care le au deja, aşa că au înfiinţat o firma nouă ca să ia cei 44.000 de euro nerambursabili, daţi de Guvern.

Dorina Codarin, antreprenor SC Nemea Internaţional Braşov: “Dezvoltăm împreună cu un partener italian un business specializat de tapiţerie pentru copii şi vrem să lansăm aceste produse pe piaţă internaţională. Fonturile le vom folosi în proporţie de 100% pentru achizit de utilaje” .

S-au calificat în prima faza aproape 8.700 de proiecte, cele mai multe cu 100 şi 95 de puncte. În asteptatre sunt acum pestre 4.000 de dosare cu 90 de puncte.

Ministrul Ilan Laufer a anunţat că evaluarea este “la jumătatea drumului”, iar rata de respingere este de 8 procente.