Kilogramul de alune se vinde in strainantate si cu sapte euro, astfel ca o plantatie de aluni este luata in calcul de tot mai multi fermieri. Doamna Emilia a facut mai multe vizite in Italia, in zona Piemonte, si s-a intors in Romania hotarata sa inceapa o afacere.

A investit 200 de mii de euro in arbusti luati din Italia, cu cinci euro bucata, si in teren, iar acum se mandreste cu o cultura de aluni ce se intinde pe 40 de hectare, in zona Veseus - prima de acest fel din judetul Alba.

Am pus 32 de mii de arbusti. Un alun poate sa produca si 30 de kg pe arbust si se vinde cu trei euro pe kilogram, iar daca sunt bine uscate de marimea de care doresc ei ajunge si la sase euro kg de alune”, explica femeia.

Pentru ca arbustii sa fie pusi ca la carte, o firma din Italia a venit in zona si planteaza alunii cu ajutorul unei aparaturi speciale. Cu ajutorul acestei tehnologii speciale se traseaza exact, la centimetru, si se stabileste cu precizie unde se sapa groapa.

Localnicii se uita cu admiratie la arbustii care acopera acum dealurile din zona. Cultura de aluni a prins viata pe terenul aflat in pragina de peste 20 de ani. Asta s-a intamplat in numai 3 saptamani.