Sorin Neica, un antreprenor de 35 de ani din Brasov, a vrut sa usureze munca fotografilor, asa ca a creat o tastatura speciala care ii ajuta la editarea pozelor.

"Ca sa deschid o fotografie sa o editez trebuie sa apelez la shortcut-ul CTRL+O care inseamna open. Exact acelasi lucru, am sa inchid aceasta fereastra si acelasi lucru il poate face aceasta tastatura prin apasarea unui singur buton", explica tanarul mecanismul dupa care functioneaza tastatura inventata de el.

Ca sa poata obtine o minima finantare pentru cateva prototipuri, Sorin si-a postat proiectul pe o platforma din Statele Unite, unde deja a reusit sa stranga peste 24.000 de dolari in 20 de zile. Oamenii vad filmuletul incarcat si ii doneaza bani, iar in schimb, in functie de suma donata, tanarul ofera de la multumiri speciale pe o retea de socializare pana la o tastatura.

La Cluj , doi tineri ambitiosi si-au deschis o sala de escalada. Aveau banii necasari, insa cu timpul si-au dat seama ca ii depasesc cheltuielile. Ca sa stranga bani in plus, au cerut ajutorul unei platforme de crowdfunding din Romania. Intr-o luna au strans peste 2.000 de lei.

"Practic, noi ofeream fiecarei persoane care ne dadea un banut o recompensa, incepand de la intrari la sala de escalada pana la abonamente, cursuri si iesiri la munte. Cu banutii adunati, am cumparat prizele astea pe care le vedeti, care se folosesc in escaladarea in sine si pot sa zic ca ne-au prins foarte bine", explica Vlad Capusan.

Un alt priect de succes a fost si finantarea unui spectacol de teatru nonconformist. Cinci tineri actori si regizori din Cluj au strans peste 6.000 de lei ca sa poata sa isi puna in scena un specatcol de teatru in Aeroportul din Cluj. In schimb, pentru banii primiti din donatiile online, au impartit invitatii la premiera si afise cu autografe.

Deocamdata, in Romania, exista doar cateva astfel de platforme de finantare cum ar fi crestemidei.ro, multifinantare. ro, wearehere.ro, insa sunt in plina dezvoltare.