Potrivit CNN Money, exista cinci mari modele de succes in afaceri: antreprenorul, conservatorul, proprietarul sau cel care inchiriaza, cel care economiseste si cel care isi planuieste bugetul in cele mai mici detalii.

1. Anne Marie Ramos, 51 de ani, Palm City, Florida

Ocupatie: Coproprietara a unei francize de spalatorii
Avere neta: 2,4 milioane de dolari

Strategia aplicata: Nemultumita de spalatoria pe care o opera intr-un local inchiriat, Ramos si sotul ei, Angel si-au deschis propria franciza, ZIPS, in anul 2006. Facand parte dintr-o franciza a permis cuplului sa isi dezvolte afacerea repede. De exemplu, au reusit sa investeasca mai mult in marketing si promovare, aducand astfel un numar mai mare de clienti in spalatorie. In primul an de la infiintare, castigurile au crescut cu 20%, fata de perioada cand locul functiona independent. Ramos sustine ca, din acel moment, vanzarile s-au marit in fiecare an, iar costurile au inceput sa se micsoreze.

2. Syed Abbas, 49 de ani, Ambler, Pennsylvania

Ocupatie: Manager IT
Avere neta: 1,7 milioane de dolari

Strategia aplicata: Abbas si sotia sa, Saleha, economisesc 20% din veniturile pe care le au si isi tin doar 50% din avere in actiuni. “Facand asta, pot sa economisesc mai multi bani si sa fiu mai putin agresiv”, spune Abbas. In ultimii sapte ani, economiile lor au crescut cu aproape 5% anual. Daca ar fi avut mai multi bani in actiuni, anii mai dificili, precum 2008, i-ar fi facut sa piarda sume considerabile.

3. Becky Anderson, 37 de ani, Portland Oregon

Ocupatie: Analist de date
Avere neta: 1,4 milioane de dolari

Strategia aplicata: Anderson si sotul ei, Greg Close au renovat cinci proprietati pe care le inchiriaza, cu scopul bine definit de a putea cere chirii mai mari. In trecut, imbunatatirile pe care le faceau vizau mai degraba decoratiunile, dar si-au dat seama ca rezultatele nu sunt pe masura. “Chiriasii stricau totul pana la urma, ceea ce era frustrant”, spune femeia. Asa ca acum cei doi prefera sa mai adauge cate un dormitor sau cate o baie locuintelor, iar faptul ca fac totul singuri ii ajuta sa reduca din costuri. In acelasi timp, chiria poate creste cu peste 50% pe luna.

4.Max Shapiro, 38 de ani, Fairfax, Virginia

Ocupatie: Inginer de software
Avere neta: 975.000 dolari

Strategia aplicata: Shapiro considera ca este mai usor sa economisesti sume rotunde. “E mental mai usor sa pastrezi ritmul in acest fel”, spune inginerul. Astfel, daca, spre exemplu, la sfarsitul lunii ii raman 627 de dolari, dupa ce isi achita toate cheltuielile, pastreaza o cifra rotunda din ei, sa zicem 500 de dolari, pe care ii pune deoparte, cheltuind restul dupa bunul plac. Expertul in finante, Meir Statman, spune ca “este bine sa ai reguli pe care sa le respecti atunci cand economisesti”. Din cand in cand, Shapiro se rasfata cu cate o calatorie din banii ramasi. “Economiseste mai intai si apoi, dupa ce ti-ai atins targetul de economii, poti sa incepi sa cheltui dupa pofta inimii”, ne sfatuieste acesta.

5.Margaret King, 65 de ani, Philadelphia

Avere neta: 850.000 dolari

Strategia aplicata: Inca din anii studentiei, King s-a tinut de o schema de buget care i-a permis sa isi maximizeze banii pe care sa ii investeasca. Astfel, femeia cheltuie 10% din venituri pe calatorii, 3% pentru cadouri facute prietenilor si familiei si 57% pe cheltuielile gospodaresti, precum mancare si plata utilitatilor. Restul de bani sunt economisiti sau investiti. Schema i-a permis sa isi termine de achitat imprumutul ipotecar in doar 12 ani. Nu a pus mereu aceeasi suma de bani deoparte, pentru ca aceasta varia in functie de venitul pe care il avea in momentul respectiv, dar a respectat procentul propus si a depus in fiecare luna cu cate cel putin 15% mai mult decat ar fi fost nevoita. Dupa ce a scapat de datorie, a folosit acelasi sistem pentru a se concentra pe investitii.