"Romania sustine ferm finalizarea cat mai rapida a negocierilor si incheierea acordului privind Parteneriatului Transatlantic pentru Comert si Investitii. Dincolo de beneficiile certe pe care le va aduce in egala masura pentru Europa si Statele Unite ale Americii, un puternic parteneriat transatlantic este cu atat mai necesar daca avem in vedere provocarile generate de o piata economica globala", a declarat, luni, presedintele Klaus Iohannis, potrivit Mediafax.

"Eliminarea barierelor comerciale in domeniul energetic este cruciala pentru consolidarea domeniului energetic si securitatea energetica a Europei. In lumina evenimentelor actuale din vecinatatea estica si tinand cont de precedente, energia a devenit o arma politica, iar urmarirea independentei energetice cel mai bun mijloc de aparare si prevenire a vulnerabilitatilor", a subliniat Iohannis, adaugand, in acest context, ca securitatea energetica trebuie sa ocupe in 2015 si in viitor "un loc esential" in dialogul economic dintre Romania si Statele Unite ale Americii.

"Romania poate deveni cea mai importanta destinatie de investitii in regiune pentru companiile americane in domeniul energiei, viata noastra fiind tot mai deschisa la expertiza si investitiile din SUA", a afirmat seful statului.

Totodata, Klaus Iohannis a declarat ca, pe fundalul "tulburarilor din vecinatate, stabilitatea politica si macroeconomica a Romaniei constituie "argumente puternice pentru a deveni un «hub» al investitiilor americane in regiune".

"Dincolo de dimensiunea deloc de neglijat a pietei romanesti, economia romaneasca are de oferit multe oportunitati de afaceri; domenii precum energia, infrastructura strategica, IT-ul ar trebui sa fie prezente pe o lista scurta de arii prioritare. Orice avans in acest sens va veni in intampinarea asteptarilor cetatenilor si va contribui la crearea de noi locuri de munca si, evident, la cresterea bunastarii", a mai spus presedintele Iohannis.