O doamnă are atestate patru produse tradiţionale: dulceaţă de nuci verzi şi zacuscă de gogoşari, hribi şi ghebe. Clienţii plătesc 20 de lei pentru un borcan cu zacuscă şi 25 pentru dulceaţă.

Gică Neamțu, producător: “Mă adresez clienţilor care au capacitatea de a face diferenţa între un produs de nişă, eu le spun găleți de E-uri şi un produs bun.”

Nici gustul nu este de neglijat, chiar dacă preţul este şi de patru ori mai mare decât cel al produselor din magazine.

Dintr-un laborator din Botoşani ies cozonaci care ţi se topesc în gură. Această senzaţie vine însă cu un preţ: 50 de lei pe kilogram.

Doina Andrei, producător tradiţional: “Cozonacul nostru este făcut dintr-o faină de o calitate foarte bună. Folosim unt, lapte, smântâna, miez de nucă natural.”

Cei care fac acest cozonac au participat la câteva târguri internaţionale, iar din aceste bunătăţi au gustat inclusiv japonezii, chinezii sau spaniolii. Acest lucru a dus la triplarea comenzilor faţă de acum doi ani, dar şi la mărirea preţurilor, imediat după obţinerea certificatului de atestare.

Pentru un kilogram de caşcaval de vacă clienţii plătesc chiar şi 40 de lei. Producătorii spun că muncesc din greu pentru a obţine produse tradiţionale certificate.

Livia Voinică, producător tradiţional: “Muncim în familie, de la copii până la cei mai în vârstă. Trezitul de dimineaţă la 04:30 soţul, eu la piaţa zilnic, seara merg acasă şi fac brânză, în fiecare zi o luăm de la capăt.”

Clienta: “Prefer să dau câţiva lei în plus sau cât o fi, pe un produs care chiar e sănătos şi autentic”.

În Bistriţa, unul dintre produsele atestate tradiţional este “Magiunul de Bârgău”. Făcut din prune cu pielita subţire, foarte dulci, fierte în căldări de cupru, că acum 100 de ani. Un kilogram se vinde cu 45 de lei.

Doina Ioana Monda, reprezentant asociaţie nonprofit: “Nu se adaugă niciun fel de aditiv sau conservant şi atunci e absolut normal. Poate că preţul li se pare mai mare, dar să ţinem cont de faptul că din 100 de kilograme de prune ajungem să realizăm maximum 30 de kilograme de produs finit.”

În prezent, în toată ţara avem aproape 600 de produse tradiţionale cu atestat. Cele mai multe sunt branzaturi şi mezeluri.