Orice afacere la inceput nu are parca toate acele ingrediente la care te-ai gandit atunci cand i-a pus bazele, adica ai vrea ceva mult mai bun. Atunci vine "business angel"-ul, ingerul care aduce in firma dumneavoastra topping-ul cel mai savuros pe care l-ati vazut vreodata. Totul e ca atunci cand impartiti pe din doua toata aceasta afacere, jumatate din profit trebuie sa-l impartiti cu el.

Laura este in cautarea unui inger pentru afacerea ei. A pus bazele unui business online in bricolaj de nici 6 luni.

"Intai trebuie sa renteze afacerea, sa vii cu un business plan care a fost validat deja. Pentru un business angel te pregatesti cu un plan de afaceri, cu o idee clara si incerci sa ii explici exact cum va scoate el bani din ideea ta de business. Poate sa-i placa, poate sa nu, e o chestie subiectiva", spune Laura Curca, manager neakaisa.ro.

Marius Ghenea este un "business angel" pentru peste zece afaceri - mai ales in domeniul IT si online. Ce l-ar face sa-si investeasca timpul, banii si cunostintele intr-o idee?

"Asta e lucrul cel mai important - sa vad o echipa valoroasa, excelenta, foarte dedicata proiectului. Bineinteles, vine si analiza pietei - in crestere, in scadere, preferabil sa fie crestere rapida, emergenta", spune Marius Ghenea.

Asadar, SRL-ul primeste capital necesar dezvoltarii afacerii, printr-un imprumut fara dobanda, intre 3 mii si 200 de mii de euro. Pe langa bani, "ingerul" vine cu experienta si know-how-ul sau. Poate detine maximum 49% din SRL-ul in care investeste si nu-si poate vinde partea mai repede de 3 ani.

Ce obtine investitorul? Scutire de impozit pe veniturile din dividendele de la firma in care a facut investitia, timp de 5 ani, potrivit noii legi adoptate de Parlament.

Firmele mici din domeniile bancar, asigurari, imobiliare, jocuri de noroc, vanzare de fier carbune si armament sau consultanta nu pot avea parte de investitii facute de business angels.