Genoveva Hossu: "Un interior bine structurat folosind aceste elemente traditionale este important sa pastreze autenticitatea lucrarilor din trecut".

Genoveva Hossu este designer si spune ca decorul cu accente traditionale incepe sa devina un fenomen. Lucrurile interpretate in texturi moderne se gasesc la toate colturile. Cele autentice, in schimb, necesita o investigatie mult mai amanuntita.

Dam putin timpul inapoi si mergem direct la producator. In judetul Alba, doamna Elena a invatat tainele tesutului la razboi de la mama ei. Acum are trei razboaie unde tese sute de metri de panza si covoare extrem de apreciate peste hotare. Modelele alese sunt si ele vechi. Un covor de 2 m ajunge sa coste si 1000 de euro.
 
La Bucerdea Vinoasa, doamna Ileana se mandreste cu obiectele de artizanat extrem de apreciate de straini. Tehnica folosita de mesterii populari este aceeasi ca acum zeci de ani. Se pune urzeala din fir de bumbac, se inavadeste si apoi se tese.
 
Ileana Mohora, mester popular: "Strainii sunt interesati de majoritatea produselor, dar cel mai mult sa le aminteasca de bunici, avem aici un pres cu urzala de bumbac cu bateala de lana cu canepa."
 
Faima covoarelor viu colorate din Maramures a ajuns pe toate continentele. Drept exemplu, egiptenii, asiaticii ori americanii si-au impodobit locuintele cu carpetele intesate de traditie si culoare.