"Daca luna precedenta, pretul mediu solicitat de proprietari pentru o garsoniera era de 43.060 euro, in prima jumatate a lunii aprilie acestia au fost mai rezervati in cerinte, pretinzand o suma medie de 42.936 euro", noteaza agentie.net.

Potrivit monitorizarii, pretul mediu solicitat la vanzare era cu aproximativ 100 de euro mai scazut decat in luna aprilie, dar cu 600 de euro mai ridicat decat in luna februarie.

"Desi preturile medii solicitate de catre proprietarii garsonierelor si al apartamentelor cu doua camere sunt in continuare mai ridicate fata de cele solicitate in luna februarie, ele nu au depasit totusi valorile solicitate in luna martie. Asta inseamna ca intr-adevar preturile sunt mai mari fata de cele din februarie, dar in scadere fata de cele din luna martie", se mai spune in comunicat.

Aproape 400 de euro in plus fata de luna februarie afiseaza preturile apartamentelor cu doua camere, care au format o medie in jurul sumei de 66.791 de euro. Aceasta scade cu aproximativ 1.400 de euro fata de suma solicitata in luna martie si sperantele unei cresteri rapide a preturilor se naruiesc, mai noteaza agentie.net.
 
Rapoartele de monitorizare din primele doua saptamani ale lunii aprilie tind totusi sa confirme exagerarea cu care oamenii s-au grabit sa-si afiseze optimismul, prin umflarea artificiala a preturilor.
         
Situatia se schimba in cazul apartamentelor cu trei si cu patru camere, unde aceleasi rapoarte semnaleaza o scadere de aproape 10% a valorii medii a locuintelor scoase la vanzare.

Pentru apartamentele cu trei camere se solicita un pret mediu de 92.248 euro, cu 555 de euro mai putin fata de luna precedenta, dar cu aproape 2.000 de euro mai ridicat fata de cel din luna martie.

Pentru cele cu patru camere, pretul mediu de 109.891 solicitat in primele doua saptamani ale lunii aprilie este cu aproape 9.000 de euro mai mic decat cel solicitat in luna martie si cu aproape 4.000 de euro mai jos fata de cel solicitat in luna februarie.

Se poate usor trage concluzia ca proprietarii nu au un reper serios in functie de care sa stabileasca un pret initial solicitat pentru vanzarea unei locuinte.

In aceasta situatie, singura valoare orientativa este data de pragul impus de progamul Prima Casa.

Astfel, toate preturile tind sa se aproprie de valoarea de 60.000. Pentru garsoniere si apartamente de doua camere proprietarii incearca sa obtina o majorare de pret cat mai apropriata de acest prag, in timp ce pentru trei si patru camere, proprietarii realizeaza ca sansele de vanzare sunt mult mai mari daca valoarea solicitata scade pana la garantia acordata de stat pentru Prima Casa, in consecinta aceste apartamente se ieftinesc.

Aceasta este cel putin concluzia agentie.net.

 AgentieNET este o companie ce se adreseaza exclusiv agentiilor imobiliare si acopera intreaga gama de servicii necesare firmelor din acest segment de activitate: monitorizarea anunturilor imobiliare, realizarea de site-uri web si implementare soft de gestiune imobiliara.