Motivul e simplu: peste 60% dintre cei care au nevoie de o locuinta nu pot plati mai mult de 75.000 de euro, spune un studiu. Chiar si asa piata ramane blocata: analistii cred ca preturile ar trebui sa mai scada cu 25%.

Intr-un complex rezidential din Bucuresti sunt doar apartamente in miniatura, la un pret mediu de 900 de euro pe metru patrat. Adica 51.000 de euro fara TVA pentru 2 camere. Pare avantajos. In realitate insa, spatiul nu-l depaseste pe cel al unei garsoniere.

Confortul nu mai este un impediment in momentul acesta pretul este cel care dicteaza, spun analistii imobiliari.

Din pacate, inca se lucreaza cu doua preturi. Pretul real cu care se discuta intre vanzator si cumparator si pretul afisat pe care foarte multe agentii il arunca in piata in speranta ca va ridica pretul real

Si asa blocajul ramane, pentru ca puterea de cumparare a unui roman a fost injumatatita de criza.

Concret, analistii sustin ca pretul corect al unui mp construit este dat de valoarea a doua salarii medii pe economie. Adica un pret de 650 de euro fata de peste 900 cat cer dezvoltarorii acum.

Calculul confirma prognozele consultantilor imobliari care au anuntat inca din aceasta vara ca piata se va debloca dupa o noua scadere de 25%.