Aceste proiecte se afla in diferite faze de dezvoltare, in conditiile in care unele au obtinut recent autorizatia de constructie sau se afla in proces de initiere a PUZ-ului, in vreme ce altele au fost deja vandute.

Cele mai multe proiecte se gasesc in zona Capitalei, in urmatorul oras clasat numarul acestora fiind la mai putin de jumatate.

Potrivit datelor Imobiliare.ro, interesul pentru segmentul rezidential nou s-a triplat din 2012 incoace, iar 60% dintre potentialii cumparatori ar opta in prezent pentru o locuinta noua, in detrimentul uneia vechi.

Multe dintre ansamblurile cuprinse in acest studiu sunt inca nefinalizate, ceea ce ar sugera ca, in prezent, cererea tinde sa depaseasca oferta din piata, sustine studiul.

In Capitala exista in prezent 500 de ansambluri rezidentiale, din care 88% de apartamente. Dintre acestea, 124 sunt deja vandute, iar 99 au obtinut autorizatia de constructie sau sunt in faza de initiere a PUZ-ului.

Cele mai mari complexuri rezidentiale din zona Capitalei sunt amplasate la marginea orasului, unde dezvoltatorii au gasit terenuri suficient de mari pentru dezvoltari de amploare.

Potrivit Imobiliare.ro, piata timisoreana reuneste in prezent un total de 182 de ansambluri rezidentiale, din care 88% de apartamente.

Dupa Bucuresti, Cluj-Napoca reuneste cea mai mare oferta de ansambluri rezidentiale din Romania, cu 192 de proiecte, din care 91% de apartamente.

Dintre acestea, 60 sunt disponibile in piata, 81 au fost deja vandute, iar restul au autorizatia de constructie sau sunt in proces de realizare a PUZ-ului.

Aflat in momentul de fata intr-o stransa concurenta cu Bucurestiul in ceea ce priveste preturile locuintelor, Clujul a cunoscut, inca din perioada de boom, o dezvoltare rezidentiala intensa a localitatilor limitrofe. 

In Constanta exista in prezent 187 de proiecte de locuinte, iar dintre acestea, 66 au fost deja contractate, 50 se afla in faze preliminare demararii lucrarilor, in vreme ce 71 sunt disponibile spre vanzare.

In Iasi si imprejurimi exista in prezent 145 de ansambluri de locuinte, dintre care 81% de apartamente. Cele mai multe dintre acestea, respectiv 90 de proiecte, sunt disponibile spre vanzare, in vreme ce 20 au fost deja contractate, iar restul de 35 se afla in etape preliminare demararii constructiei.

In Brasov exista 145 de ansambluri rezidentiale, dintre care 70% de apartamente, iar 75 sunt disponibile spre vanzare.

In Sibiu sunt 59 de proiecte rezidentiale, din care 82% de apartamente, iar 38 sunt disponibile in piata, potrivit datelor centralizate de imobiliare.ro.