"În urma primirii acordului din partea Ministerul Finanţelor Publice, cu privirea la propunerea FNGCIMM de redistribuire a sumei de 22 de milioane de lei din plafonul aferent anului 2017 în cadrul Programului 'Prima Casă' în favoarea finanţatorilor participanţi în program care au înregistrat grade de utilizare a plafoanelor de peste 97%, în data de 20 decembrie 2017 sumele aprobate au fost puse efectiv la dispoziţia Bancpost, Marfin Bank, OTP Bank, BRD, Piraeus Bank, ING Bank, Unicredit, Leumi Bank, CEC Bank şi Credit Agricole", se arată în document.

Persoanele fizice interesate pot beneficia de avantajele Programului "Prima Casă", prin accesarea ofertelor de creditare ale finanţatorilor care dispun de plafoane.

"FNGCIMM va continua să îşi desfăşoare activitatea de analiză şi aprobare a solicitărilor de garantare în condiţiile şi termenele stabilite de lege, iar solicitările de acordare de garanţii şi promisiuni de garantare transmise către FNGCIMM până la data de 31 decembrie 2017 vor fi procesate în regim normal şi vor fi acordate din plafonul aferent anului 2017. Plafonul total de garantare pentru anul 2017 a fost de 2,675 miliarde lei, format din suma de 2,500 miliarde lei stabilită prin Hotărârea de Guvern nr. 80/ 2017 pentru completarea art. 3 din anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 717/ 2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului 'Prima Casă' şi din suma de 175,5 milioane lei reprezentând diferenţa rămasă nealocată din plafonul aferent anului 2016 şi diferenţa neutilizată până la data de 31 decembrie 2016 din sumele alocate finanţatorilor din plafonul rămas disponibil în anul 2016", informează FNGCIMM.

De la începutul anului până la 30 noiembrie 2017, au fost emise 23.437 contracte de garantare în valoare totală de peste 2,048 miliarde lei, din care 20.595 contracte de garantare în valoare totală de peste 1,743 miliarde lei au fost acordate din plafonul aferent anului 2017, iar 2.842 contracte de garantare, în valoare totală de 304,98 milioane lei au avut la bază promisiunile de garantare acordate din plafoanele anilor precedenţi.

La aceste valori se adaugă şi cele 6.538 de promisiuni de garantare acordate din plafonul anului 2017, în valoare totală de peste 740,12 milioane lei.

Diferenţa până la gradul de utilizare a plafonului "Prima Casă" alocat pentru anul 2017 de peste 97% înregistrat în prezent este reprezentată de solicitări de acordare de garanţii şi promisiuni de garantare trimise de finanţatori la FNGCIMM şi aflate în diverse stadii de analiză.

Garanțiile statului se vor reduce gradual, din 2018

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri anunța, la începutul lunii, că intervenţia statului prin garantare în cadrul Programului Prima Casă se va reduce gradual, începând cu 1 ianuarie 2018.

"În concordanţă cu liniile directoare şi obiectivele stabilite prin Strategia Programului Prima Casă 2017-2020 a fost stabilită o modalitate de evaluare a activităţii finanţatorilor şi de ajustare a plafoanelor de garantare care se alocă finanţatorilor participanţi în cadrul Programului Prima Casă, la începutul fiecărui an calendaristic în funcţie de ponderea garanţiilor acordate de fiecare finanţator în totalul garanţiilor acordate în cadrul programului în anul precedent. Noua strategie de alocare a plafoanelor se înscrie pe linia reducerii graduale a intervenţiei statului prin garantare, asumând că piaţa creditului ipotecar se va dezvolta concomitent cu creşterea accesibilităţii populaţiei la produsele standard ale băncilor", se arată într-un comunicat al Fondului, care citează un Ordin al ministrului Finanţelor Publice publicat în Monitorul Oficial.

Potrivit acestuia, asumarea unei proporţii echilibrate între creditele contractate în cadrul programului Prima Casă şi cele contractate în condiţiile standard oferite de finanţatori este o parte importantă a unei politici publice de orientare a Programului Prima Casă către susţinerea unor obiective sociale bine definite pe termen mediu şi lung.

Pentru Programul Prima Casă, în paralel cu procesul de eficientizare a fluxului de garantare, se desfăşoară procese de recalibrare şi reparametrizare ce pot conduce la o targetare cât mai eficientă din punct de vedere social, pentru a putea beneficia de acest program acei oameni care au o reală nevoie de locuinţă. Programul evoluează permanent, răspundem prompt dinamicii pieţei, astfel încât să aibă o adresabilitate socială cât mai eficientă şi să genereze beneficii maxime”, a declarat directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii, Alexandru Petrescu.

În data de 6 decembrie 2017, în Monitorul Oficial nr. 963, a fost publicat Ordinul ministrului Finanţelor Publice nr.3097/ 2017, prin care se aprobă Procedura şi criteriile de evaluare anuală a modului de utilizare a plafoanelor de garantare de către finanţatorii participanţi în cadrul programului "Prima Casă", care va fi aplicată începând cu 1 ianuarie 2018.

Conform FNGCIMM, această nouă procedură are ca scop utilizarea mai eficientă a plafoanelor alocate anual pentru Programul Prima Casă, prin elaborarea unor criterii care vor sta la baza evaluării activităţii finanţatorilor.