“Vom incuraja in mod substantial constructia de locuinte noi … si se va dezgheta si creditarea… Scopul programului este de a incuraja persoanele fizice pentru a incepe constructia unei case noi”, a explicat Emil Boc.

El crede ca nu vor fi probleme cu UE pe acest nou program pe care nu il considera “o schema de ajutor de stat”.

“Oamenii vor plati rate la banca in locul chiriei pe care o au azi … Ne vom consulta cu autoritatile europene... Si astazi ordonanta actuala permite constructia de locuinte de la zero, cumpararea de case de la rosu si cumpararea unei case noi, dar incurajam acum mai mult acest segment ca asta am decis sa facem...”, a mai comentat premierul.

“Nu avem treaba cu dezvoltatorii imobiliari. Noi nu dam garantii dezvoltatorilor imobiliari, ci persoanei fizice. Pe noi nu ne intereseaza sa dam garantii dezvoltatorilor imobiliari care sa faca profit si apoi sa nu isi vanda casele si sa ramana apoi statul cu ele in brate”, a punctat seful Executivului.

“Dupa adoptarea actului normativ de saptamana viitoare, cei care vor sa isi cumpere o casa veche, terminata, in continuare, vor primi din partea statului o garantie de 60.000 de euro maxim”, a mai mentionat premierul.

“Pentru cei care vor sa isi construiasca in calitate de persoana fizica o casa de la zero si sa contracteze o firma de constructii vor primi o garantie de 70.000 de euro pentru ca o casa costa mai mult decat un apartament si din acest motiv am majorat putin plafonul de garantare pentru a da oamenilor posibilitatea de a-si construi case noi pentru ca acele case noi aduc locuri de munca, aduc mai multe materiale care se consuma, se genereaza mai multa activitate economica in Romania”, a adaugat acesta.

“Urmeaza sa se detalieze continutul actului normativ, modalitatea concreta de acordare a garantiei. Cert este ca garantia de 70.000 de euro se acorda pentru a construi o locuinta de la zero”, a mai spus seful Guvernului.

El a explicat ca “daca mai multi oameni, mai multi cetateni ai Romaniei se asociaza si vor sa isi construiasca impreuna mai multe case, un bloc, atunci ei impreuna pot primi o garantie care merge pana la 75.000 de euro”.

“Daca ei se asociaza evident costurile vor fi mai mari, deci si garantia”, a punctat primul – ministru.

Boc a adaugat ca Guvernul va reglementa in actul normativ toate situatiile in care se poate acorda o garantie sau alta.

Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, spunea miercuri ca in principiu, in momentul in care apar diferente intre cladirile vechi si cladirile noi, programul Prima Casa ar putea sa nu mai fie privit ca un program social si sa fie necesara in acest caz obtinerea aprobarii Comisiei Europene pentru ajutor de stat.

‘Noi am folosit ca argument la Comisia Europeana faptul ca este criza si Prima Casa este un program social ca sa ajutam oamenii sa isi ia case. Daca insa se pune problema promovarii unui sector industrial, atunci va trebui notificat ca si ajutor de stat si asteptata aprobarea”, a explicat Chiritoiu.

El a adaugat insa ca “ar fi un pericol pentru program daca exista riscul ca sa fie inteles ca un ajutor de stat”.

Potrivit sefului Consiliului Concurentei, saptamana viitoare, dupa ce va vedea actul normativ in cauza va putea spune exact daca trebuie notificat ca si ajutor de stat sau nu.

Programul guvernamental Prima Casa in noua sa formula va incuraja constructia cu prioritate de locuinte noi si va fi adoptat in sedinta de Guvern de saptamana viitoare, declara miercuri premierul Emil Boc.

"Pentru anul 2010, programul Prima Casa va fi orientat cu prioritate pentru constructia de locuinte de la zero, de locuinte noi. Vom realiza acest lucru prin doua mecanisme pe care le vom impune in cadrul actului normativ",  explica Boc, dupa sedinta de Guvern.

Dezvoltatorii avertizeaza, in schimb, ca locuintele se vor scumpi cu o data cu majorarea plafonului.

La inceputul lunii ianuarie, Guvernul a decis ca persoanele care incheie pana la 15 februarie 2010 antecontracte de vanzare-cumparare de locuinte prin programul "Prima Casa" sa beneficieze in continuare de garantia statului la contractarea creditului, dupa sistemul actual, ulterior programul urmand sa fie modificat, pentru stimularea achizitiei de locuinte noi.

Programul "Prima Casa" prin care statul garanteaza creditele imobiliare contractate de persoanele fizice, in limita unui plafon de garantare de un miliard euro, a fost introdus de Guvern la mijlocul anului trecut.