Astfel, costul de ocupare a spatiilor de birouri din Bucuresti se situeaza la 23,25 euro/metru patrat/luna, in conditiile in care chiria medie s-a diminuat in perioada analizata cu 7,7%, la 18 euro/metru patrat/luna. In costul de ocupare sunt incluse si sumele pe care o companie trebuie sa le plateasca pentru servicii de intretinere sau mentenanta, noteaza Mediafax.

Cea mai mare scadere a costului de ocupare a spatiilor de birouri s-a inregistrat in Singapore (16,3%), urmat de Guadalajara (16,1%), Valencia, Porto si Sao Paolo.

Bucurestiul este singurul oras din Europa Centrala si de Est prezent in top 15 cele mai mari scaderi de costuri de ocupare a spatiilor de birouri.

De altfel, cu exceptia Bratislavei, unde chiriile s-au redus cu 5,9%, la 16 euro/mp/luna, iar costul total de ocupare cu 4,2% la 25,47 euro/mp/luna, in celelalte capitale din regiune au fost consemnate stagnari sau cresteri.

In Praga, chiriile s-au mentinut la 21 de euro/mp/luna, iar costul total a urcat cu 1,4% la 33,2 euro/mp/luna, in timp ce birourile din Varsovia se inchiriaza cu 27 euro/mp/luna, costul total ajugand la 37 euro/mp/luna, aceleasi valori ca anul trecut.

Stagnari ale chiriei si ale costurilor totale de ocupare a spatiilor de birouri au fost inregistrate si la Sofia (13 euro/mp/luna, respectiv 18,18 euro/mp/luna) si Budapesta (20 euro/mp/luna, respectiv 26,89 euro/mp/luna).

La capitolul cele mai mari cresteri ale costurilor lunare pe care o companie trebuie sa le plateasca pentru un metru patrat de birouri, Jakarta (Indonezia) se afla pe prima pozitie cu un avans de aproape 40%.

Cu toate acestea, cea mai scumpa piata a birourilor din lume se mentine zona de centru a Hong Kong, acesta fiind urmat de West End din Londra, Beinjing si New Delhi.