"Cu toate influentele si de la notariat si de la agentia imobiliara care te factureaza mai mult cu 5%, nu vedem o influenta in pretul final mai mare de 1-2% asa ca per ansamblu se poate considera ca este nesemnificativa in totalul valorii tranzactiei aceasta crestere a TVA", au explicat specialistii consultati.

Potrivit lor, "exista intotdeauna o marja de negociere la preturile afisate, care poate fi cel putin intre 4 si 5%, si se mai umbla la ea si astfel influenta poate fi minora".

Dan Negulescu, presedintele Asociatiei Profesionale a Agentilor Imobiliari din Romania (APAIR), a explicat pas cu pas pentru incont.ro cum poate sa te afecteze majorarea TVA din imobiliare.

1. La apartamentele noi cu o valoare de peste 380.000 de lei, nu se plateste TVA redus 5%, ci se platea 19% care acum a urcat insa la 24%.

Citeste si Vrei sa-ti cumperi casa cu TVA 5%? Vezi ce conditii trebuie sa indeplinesti!

2. La agentia imobiliara, TVA creste de la 19 la 24%, dar trebuie sa fii atent cum negociezi si stabileste suma fixa de la inceput, daca poti.

3. La notariat, pe grila, TVA urca la fel, cu 5 procente.

4. Evaluatorul are si el un tarif care e mai mare tot cu 5%.

5. In cazul in care este vorba despre un apartament vechi si este o singura vanzare la mijloc, nu se plateste TVA. Acesta se plateste doar de la a doua tranzactie cu o proprietate, Fiscul incadrandu-te atunci la categoria "dezvoltator imobiliar".

"Problema reala a pietei imobiliare nu consta insa in majorarea TVA cu 5%, care, ca si efect in pret, cred ca rar se poate duce catre 2% in plus la valoarea finala, ci vine din faptul ca acest TVA s-a majorat pe tot lantul si potentialii cumparatori sunt confuzi si speriati si nu se gandesc sa mai faca imprumuturi ci daca nu cumva firma la care lucreaza va da faliment. Aici este problema, in lipsa de incredere ca economia isi va mai reveni", puncteaza seful APAIR.

Viorica Dutu, agent imobiliar la Orange Consulting, spune, la randul sau, ca asteapta alaturi de clientii pe care ii mai are ca in curand notarii sa-si mai taie din grile, asa cum au promis si in felul acesta sa nu fie un impact prea mare in pret.

"Notarii au promis ca vor scadea tarifele pentru ca grilele notariale sunt deja prea mult peste preturile din piata. Pentru agentii imobiliare, este insa deja clar, chiar si asa, ca urmeaza tranzactii in continua scadere, ca si pana acum", explica aceasta.

Ea adauga ca pe de-o parte, cumparatorii au bani putini sau cei cu bani multi prefera sa-i pastreze pentru un moment propice, iar vanzatorii nu sunt constienti ca nu mai au cum sa primeasca sumele din trecut si ca piata se afla intr-o permanenta schimbare si tot spera la o revenire miraculoasa a preturilor.

"Nu pot sa spun nici ca simtim vreun elan deosebit de mare in a taia preturile si nici macar chiriile. Si noi ziceam la inceput ca poate impozitul pentru a doua casa va scoate mai multe proprietati pe piata, dar, cel putin deocamdata, nu e asa. Impozitul nu e deloc de speriat pentru cineva care are doua case pentru ca e mic", spune Viorica Dutu.

Ea adauga ca nivelul chiriilor e in stagnare, iar interesul nu e deloc mare pentru scaderi, cel putin nu in acest moment.

Coltul optimistului

La randul sau, Dragos Vilceanu, presedintele Asociatiei Brokerilor Imobiliari (ABI), este de parere ca vom asista foarte curand la o revenire a pietei imobiliare din punctul de vedere al numarului de tranzactii.

Cei care trebuie sa vanda vor vinde la orice pret, iar cei care au nevoie sa cumpere vor profita de conditiile avantajoase de pe piata bancara actuala si nu-si vor permite sa astepte sa se inaspreasca conditiile de creditare, crede Dragos Vilceanu.

Potrivit datelor ABI, piata imobiliara nu va fi afectata de cresterea TVA-ului, iar preturile nu au motive de crestere pe fondul acestei schimbari.

"Cresterea cu 5% a TVA-ului nu are impact nici asupra preturilor imobilelor noi. TVA-ul aplicat asupra acestora a ramas neschimbat, la valoarea de 5%. Sunt foarte rare situatiile in care apartamentele noi se incadreaza la 24%, dar numai pentru ansambluri foarte scumpe si putin tranzactionate", cred brokerii din ABI.

Nici pentru inchirierea unei proprietati de catre o persoana fizica nu se percepe TVA.

"Majorarea TVA-ului nu are un impact direct asupra preturilor de pe aceasta piata. Cu toate acestea, este de asteptat ca, o parte dintre proprietari sa acuze situatia economica actuala ca motiv de crestere a preturilor. Aceasta crestere ar fi abuziva si nemotivata", mai spun cei de la ABI.

ABI estimeaza ca numarul ofertelor imobiliare va creste in urmatoarea perioada, atat pe piata inchirierilor cat si pe piata vanzarilor, ca rezultat al intrarii in vigoare a taxei de solidaritate pe cladiri.

O parte dintre proprietarii ce detin o a doua proprietate nelocuita, vor incerca fie sa o inchirieze, in ideea amortizarii costurilor cu taxele, fie sa o vanda, cred ei.

Majorararea TVA va afecta piata imobiliara doar in mod indirect, prin scaderea nivelului veniturilor populatiei, dar nu are motive sa genereze blocajul pietei.

Asociatia Brokerilor Imobiliari (ABI) este o organizatie non-guvernamentala si are ca scop buna informare si protejarea intereselor tuturor participantilor la piata imobiliara.

Constructiile primesc o noua lovitura

In ceea ce priveste constructia de locuinte, aici, actorii din piata spun ca nu este deloc imposibil ca pretul materiilor prime si materialelor sa creasca in perioada urmatoare cu 2-3%, desi piata e cam la pamant.

Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO) este de parere ca d-abia in circa doua luni de zile, se va putea vedea exact in preturi impactul majorarii TVA. 

"In conditiile in care acum in constructii se lucreaza cu o marja de profit de 5%, iar cresterea TVA are loc pe tot lantul, nu cred ca producatorii de materiale, de exemplu, vor putea sa tina toti preturile in frau", explica Plosceanu.

El adauga ca majoritatea producatorilor au anuntat ca isi asuma ei cresterea Taxei pe Valoarea Adaugata (TVA), dar mai sustine ca nu prea e posibil in actualele conditii de piata.

Seful ARACO mai spune ca impactul in pretul unei constructii va fi de maximum 2-3%.

Oficialul mai arata ca ARACO va initia o noua discutie cu reprezentantii autoritatilor pe tema platii TVA la incasare si nu la facturare, asa cum se face in prezent.

"Un TVA mai mare nu inseamna decat un blocaj financiar si mai posibil. Trebuie sa rezolvam problema asta", explica Laurentiu Plosceanu.