Songbird Estates Plc care detine 64,8% din actiunile districtului financiar din inima Londrei a accceptat oferta Autoritatii de Investitii din Qatar, care, in urma tranzactiei de vineri, a devenit actionarul majoritar, cu 93,4% din actiuni.

Pana in prezent, fondul din Qatar detinea 28,6% din actiuni. In urma vanzarii, Songbird a obtinut 2,6 miliarde de lire sterline (aproximativ 4 miliarde de dolari).

Tranzactia incheie o batalie intensa pentru contolul districtului financiar de la Londra, care a inceput in noiembrie, cand Songbird a respins oferta initiala. Qatarul nu era de acord cu felul in care dezvoltatorul voia sa transforme zona, proiect care necesita finantari substantiale.

Intre activele pe care Qatarul le detine la Londra se numara cladiri emblematice ale capitalei Regatului, cum ar fi The Shard, cea mai inalta cladire din vestul Europei, celebrul magazin Harrods, Satul Olimpic, iar in decembrie a achizitionat si turnul HSBC.

Totodata, compania care detine British Airways a anuntat, vineri, ca operatorul aerian Qatar Airways a cumparat 9,99% din compania britanica

Constructia districtului finaciar Canary Wharf a debutat in anii ’80, omul de afaceri Paul Reichmann anticipand boomul pietelor financiare pe modelul Wall Street. Peste 100.000 de persoane lucreaza in prezent in cele 35 de cladiri de birouri si patru malluri din centrul Londrei.

Cele mai mari companii ale lumii, intre care Barclays Plc, HSBC Holdings Plc, Citigroup Inc., Morgan Stanley sau JPMorgan Chase & Co, au birouri in Canary Wharf. Cladirea reprezentativa a centrului financiar este One Canada Square, care a fost cea mai inalta cladire din Marea Britanie, pana la construirea turnului The Shard.