Firmele de consultanta imobiliara JLL si GM Real Estate, care se ocupa de vanzare, promoveaza cladirea de 44 de etaje si suprafata de 102.200 metri patrati la un pret incepand de la 1,1 miliarde de lire, au declarat surse apropiate situatiei pentru publicatia britanica Financial Times. Turnul este situat in estul Londrei, in districtul Canary Wharf, noteaza Mediafax.

Situatia cladirii de birouri in care isi are sediul HSBC contrasteaza puternic cu destinul turnului Gherkin din City, care a fost pus joi sub administrare speciala, dupa ce proprietarii nu au mai platit imprumuturile contractate de la banci. Cladirea Gherkin a fost cumparata de actualii proprietari in 2006, cand preturile erau foarte ridicate, printr-o structura de finantare complicata, care a presupus credite in franci elvetieni neasigurate impotriva riscurilor valutare.

Turnul HSBC a devenit in 2007 cea mai scumpa cladire tranzactionata in Londra, cand a fost vanduta de HSBC pentru 1,09 miliarde de lire companiei spaniole Metrovacesa. HSBC a preluat, din nou, cladirea in 2008, cand Metrovacesa a intrat in dificultati financiara.

Un an mai tarziu, turnul a fost cumparat de fondul national de pensii NPS din Coreea de Sud pentru 800 de milioane de lire. NPS vrea sa vanda acum proprietatea pentru a utiliza fondurile obtinute la alte oportunitati pe piata europeana.

Pe piata din Londra au avut loc pana in prezent doar doua tranzactii imobiliare la preturi mai mari de 1,1 miliarde de lire, dar ambele au implicat portofolii constand din mai multe active si nu doar o singura cladire.