Din 2014, romanii cu venituri din chirii sunt obligati de stat sa plateasca pe langa impozitul pe venit si  contributii pentru sanatate de 5,5 %. Termenul limita a fost 25 martie, insa multi proprietari n-au aflat nici pana acum de la Fisc cati bani au de dat.

Un domn, de exemplu, a primit scrisoarea ieri, la o zi dupa ce, teoretic, incep sa curga penalizarile de intarziere. A incercat sa achite inca din 5 martie, degeaba insa. Mai mult angajatii fiscului i-au calculat gresit suma, 26 de lei in loc de 30 , asa ca omul a  mai facut un drum.

A trebuit sa fac hartii pentru greseala lor. In momentul cand mi s-a incasat prima oara contributia, mi s-a incasat intr-un cont gresit. Eu intre timp am fost pus sa fac hartie sa repar greseala lor”, a explicat contribuabilul.

Sefii Fiscului recunosc ca deciziile de impunere au fost trimise fie cu intarziere, fie gresit, si le recomanda oamenilor sa-si calculeze singuri cat au de platit.

"Stiu ca a existat o problema, o mica intarziere in emiterea deciziilor privind contributiile la fondul de sanatate, este intr-adevar neplacut pentru toata lumea, dar se poate face un calcul aproximativ, adica in momentul cand un contribuabil are decizia de impunere poate sa-si calculeze un procent de 5,5% la venitul respectiv si sa se duca sa plateasca", a declarat directorul general adjunct al Directiei Asistenta Constribuabili in cadrul ANAF, Mihaela Hutanu.

Odata ajunsi la ghiseu apar alte probleme: nu exista explicatii sau nu se poate plati cu cardul. Oficialii Fiscului nu stiu sa spuna daca cei care nu au achitat la timp contributiile de sanatate pentru ca nu au primit declaratiile de impunere vor plati sau nu penalizari de intarziere.
 

Persoanele care obtin venituri din chirii trebuie sa plateasca din acest an contributii de sanatate de 5,5%, calculate fie la nivelul chiriei, daca persoana mai are si alte venituri, indiferent de nivelul acestora, fie la nivelul salariului minim pe economie, daca acesta este singurul venit.
Cu alte cuvinte, baza de calcul pentru contributia de asigurari sociale de sanatate nu poate fi mai mica de 800 de lei (salariul minim brut in 2013) si nici mai mare de cinci salarii medii brute, adica 11.115 lei (n.r. - salariul mediu brut in 2013 - 2.223 lei).

Reglementarile fiscale in vigoare prevad ca, in decizia de impunere prin care se stabilesc platile anticipate, baza de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate se va evidentia lunar, iar plata contributiei se va efectua trimestrial, in patru rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.