Cele mai cautate au fost apartamentele noi, cu 3 si 4 camere, complet mobilate si utilate, situate in zonele Soseaua Nordului, Baneasa, Dorobanti, Floreasca sau Unirii.

Majorarea numarului de cetateni straini care inchiriaza in Romania este generata de faptul ca s-a marit numarul companiilor din IT&C, outsourcing si BPA care au bugete de inchiriere pentru angajatii lor straini.

IT-iistii, angajatii din domeniul telecom si ai scolilor private aduc insa in premiera un nou segment al cererii in piata inchirierilor de locuinte premium, cel de co-living, lansat in tarile din Vest pentru tineri: un apartament este impartit de doi, trei sau patru chiriasi din aceeasi firma. Conditia este sa aiba fiecare baie proprie, living sau zona de dining amenajata si apartamentul sa fie complet mobilat si utilat.

In ultimii ani, bugetele alocate de expati si diplomati inchirierii unei locuinte s-au diversificat mult, conform analizei realizate de Nordis, pornind de la 400-600 euro/luna pentru industria IT si pana la 3.000-4.000 euro/luna pentru pozitii de top-management din multinationale si chiar pana la 8.000 de euro/luna pentru diplomati.

"Pe langa diversitate, volumul cererii a crescut de asemenea relativ constant, fara a egala insa oferta, care a crescut in paralel, prin livrarea de locuinte noi, mediu plus si premium, in 2016. Ne asteptam la mentinerea acestui trend crescator pentru sfarsitul lui 2016 si inceputul lui 2017", spune Irina Postoaca, manager la compania care a realizat analiza.

Diplomatii conduc in topul domeniilor de activitate din care provin expatii care inchiriaza apartamente in Bucuresti. Bugetele pentru resedinte de ambasadori, conform Nordis, incep de la 3.000 euro/luna-4.000 de euro/luna si pot depasi 8.000 euro/luna. Avand mandate pentru 3-4 ani, diplomatii vin de obicei insotiti de familie si se orienteaza spre apartamente de minim 3 camere, preferabil 4-5 camere sau vile.

Generatia Millennials vrea sa socializeze

Bugetele angajatilor expati din companiile de energie variaza intre 1.500 si 3.000 euro, iar preferinta se indreapta spre apartamente cu 3 camere foarte frumos mobilate. Solicitarile bancilor si ale institutiilor bancare sunt foarte variate atat din punct de vedere al numarului de camere (intre doua si patru camere) cat si din punct de vedere al bugetelor, in functie de institutie si pozitia ocupata de expat in cadrul companiei, intre 1.000 euro/luna si 2.000 euro/luna.

Sistemul de inchiriere co-living este adoptat si de unele scoli internationale pentru profesorii tineri straini, veniti in perioada de practica sau pentru schimb de experienta, iar bugetele sunt de 400-600 euro/luna/persoana, pentru un apartament in care sa locuiasca doi, trei sau patru angajati. In acest domeniu sunt insa si expati cu mai multa experienta care vin pentru perioade lungi de timp, insotiti de familie si pentru care se inchiriaza individual cate un apartament, iar bugetele variaza intre 700 euro/luna /persoana si 1.200 euro/luna/persoana.

Generatia Millennials din tarile vestice a lansat trendul de co-living si inchiriaza locuinte mobilate si utilate de ultima generatie, dar cu spatii comune de socializare, amplasate in zone bune ale orasului, aproape de restaurante, magazine, sali de fitness, parcuri, pe care le impart cu alti tineri cu preocupari comune.

Diferenta intre noul co-living in stil occidental si vechiul romanesc coabitare din vremea comunismului este ca noua generatie mizeaza pe socializare si isi doreste un pachet cat mai mare de facilitati, pentru o locuinta (baia individuala, de exemplu, pentru fiecare camera, living unde sa-si primeasca prietenii, bucatarie utilata si apropierea de parcuri, restaurante si cafenele).