In continuare exista in Bucuresti dezvoltatori care pe timp de criza cer pentru apartamente si 1.600 de euro pe metrul patrat. La acest pret, un apartament de 75 de metri patrati ajunge la 120.000 de euro.

Asta in conditiile in care una dintre cele mai mari banci din sistem recunoaste ca pentru sumele medii acordate la un credit ipotecar sunt de doar 40.000 de euro. Adica luati de la banca de patru ori mai putin decat aveti nevoie pentru a cumpara un apartament.

Constructorii sustin ca dezvoltatorii au de unde sa mai lase la pret si sa faca profit in continuare, insa multi dintre dezvoltatori spun ca n-au cum sa faca acest lucru din cauza bancilor de la care au luat bani pentru a construi.

Ridicarea unui astfel de bloc l-a costat pe dezvoltator, in perioada de boom, cam 900 poate 1.000 de euro pe metrul patrat. Tot atunci apartamentele erau vandute cu un pret dublu, pe acelasi metru patrat. Intre timp, proprietarul a coborat usor din pretentii si a ajuns pe la 1.600. Ce credeti? Clientii tot nu-l cauta.

Nimeni nu spune care este totusi pretul minim stipulat in contracte, asa ca nu vom afla niciodata daca dezvoltatorii au facut sau nu reduceri.

Strategia acestora este simpla: trag de timp cat pot si spera ca preturile sa revina la nivelul din 2008. Asta desi economistii le tot trasmit ca pot sa uite.