Urmariti un material filmat cu o camera ascunsa.

La prima vedere, apartamentul costa 51.000 de euro, are trei camere, e amplasat intr-o zona centrala a Capitalei, pare, asadar, o adevarata comoara imobiliara. Abia la cea de-a doua vizionare, cumparatorul afla ca blocul este incadrat in clasa a doua de risc seismic. Mai mult, desi procesul de vanzare nu este finalizat, chiriasul spune ca i s-a propus deja prelungirea contractului.

Functionarul care prezinta apartamentul isi asigura insa clientul: contractul nu va mai fi prelungit, daca apartamentul este cumparat. De altfel, imobilul se afla la a patra tentativa de vanzare, iar legea spune ca "daca s-a inregistrat o singura oferta, RA-APPS transmite invitatia la negociere ofertantului".

Iata insa ce inseamna negocierea cu unicul cumparator interesat de casa.

" - Acum am venit sa vizitam apartamentul, nu sa negociem.
  - Bine, cu cine pot sa negociez, asta voiam sa stiu.
  - Deci, eu cred ca mi-am respectat foarte bine atributiile de serviciu. Dumneavoastra stiti exact ce vreti sa stiti, mai mult de atat nu am ce sa va raspund.
  - Nu inteleg ce inseamna negociere, atunci.
  - Asta intrebati legiutorul. Acesta este pretul cu care s-a scos pe site-ul RA-APPS."

Cuvantul negociere a disparut si din scrisoarea trimisa cumparatorului, unde i se spune: "Va invitam in 15 zile sa semnati Procesul verbal de vanzare-cumparare."

Totusi, in lege este precizat negru pe alb ca ofertantul urmeaza: "sa semneze procesul verbal de negociere".

Cu alte cuvinte, procedura de negociere directa se face fara negociere, iar pretul casei e dictat de RA-APPS. Legea spune ca nu se poate cobori sub valoarea de inventar, cifra care este secreta.

" - Care este valoarea de inventar?
  - Nu stiu la acest imobil.
  - Dar cum il pot afla?
  - Dar nu va ajuta cu nimic.
  - E un secret?
  - Dar nu este in atributiile mele."

Aceasta metoda de negociere, sau mai degraba lipsa ei, ar putea fi o explicatie pentru faptul ca Regia Protocolului de Stat nu reuseste sa vanda nimic. Din zecile de case scoase la vanzare, RA-APPS a dat numai patru prin negociere.