Zgarie-norul care se va construi in Suedia este cu siguranta unic in lume. La prima vedere pare ca poarta o peruca uriasa, din cauza materialului, ca niste fire de par gigant care il acopera. Expertii citati de Daily Mail sustin insa ca design-ul ciudat ar putea reprezenta viitorul in materie de arhitectura urbana.

“Firele de par” sunt, de fapt, fibre care transforma miscarea vantului in energie, profitand astfel intr-un mod ingenios de curentii de aer de la acel nivel.

Paiele care vor acoperi fatada sunt realizate dintr-un material compozit cu proprietati piezoelectrice, care pot transforma miscarea in energie electrica. Piezoelectricitatea apare cand deformarea anumitor cristale se transforma in electricitate. Tehnica are anumite avantaje: fata de turbinele de vant traditionale este silentioasa si nu perturba mediul inconjurator.

Asa arata in prezent cladirea din Stockholm, Suedia. Sursa foto: Belatchew.com

De asemenea, functioneaza si la o viteza mica a vantului, fiind necesare chiar si numai rafale mici, pentru a pune in miscare paiele si a genera energie.

Planurile au fost realizate de firma Belatchew Arkitekter, care a denumit proiectul “Strawscraper” ("straw" inseamna “pai” in limba engleza) si spune ca intentioneaza prin aceasta sa exploreze noile tehnologii pentru a crea platforma eoliana a viitorului. Turnul urmeaza sa fie ridicat in centrul orasului. In plus, invelisul neobisnuit poate reprezenta si o atractie turistica.

“Miscarea continua a paielor face ca fatadele sa se <<unduiasca>>. Ceea ce e in mod normal considerat cel mai static dintre lucruri, cladirea, este deodata readusa la viata, iar constructia lasa impresia unui corp ce respira. Paiele care se misca in bataia vantului schimba constant fatada cladirii, in special noaptea, cand acestea vor fi luminate in diverse culori”, se arata in planurile proiectului.

“Folosind tehnologia piezoelectrica, un numar foarte mare de “paie” subtiri pot produce electricitate doar prin miscarea generata de vant. Rezultatul este un nou fel de energie eoliana, care deschide noi posibilitati asupra felului in care cladirile pot produce energe. Cu ajutorul acestor tehnici, atat constructiile vechi, cat si cele noi se pot transforma in surse producatoare de energie”, precizeaza Belatchew Arkitekter.

Cum va arata cladirea dupa implementarea conceptului. Sursa foto: Belatchew.com